Собственикът на най-голямата платформа за онлайн търговия Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света със нетно състояние от 125 милиарда долара. Той влага голяма част от приходите, които му носи бизнеса с онлайн продажби в другата си компания Blue Origin, разработваща технологии за достигане до Космоса.

"Мисля, че е важно за планетата, за динамиката на бъдещите поколения. Това е нещо, за което съм много загрижен и обмислям през целия си живот ", отговаря той на въпроса "Защо" пред CNBC.

Безос, който смята, че човек не избира по какво да бъде запален, а хобито му само го избира, е имал интерес към Космоса още от дете. Сега той твърди, че разработването на технологии за космическото пространство ще е полезно за бъдещето на хората.

"Ние трябва да стигнем до космоса, ако искаме да продължим цивилизацията си. Населението се увеличи значително, а нашата планета е малка. Това си проличава от неща като Глобалното затопляне, замърсяването и тежката промишленост. Сега сме в процес на разрушаване на тази планета. Ние сме започнали да изследваме всяка планета от Слънчевата система и това е добре. Така че трябва да защитим Земята", обяснява милиардерът.

Но за да се случи това, Безос смята, че трябва хората да живеят и работят в Космоса.

Джеф Безос ли е новият "диктатор на модата" в космическия бизнес

Джеф Безос ли е новият "диктатор на модата" в космическия бизнес

Компанията му Blue Origin вече е осъществила десетки полети до Космоса

"Изпратили сме технологии в Космоса, но те се управляват от Земята. Вероятно ще е по-евтино и по-лесно сложни производства като микропроцесори и всичко друго от тежката промишленост да се прави в Космоса и да се доставя обратно до Земята. Така на нашата планета няма да има големи фабрики и заводи, замърсяващи въздуха. Земята може да служи само за жилищна зона", допълва главният изпълнителен директор на Amazon.

Но по думите му преди тези планове да станат реалност, ще отнеме стотици години и няколко поколения.

Според писмо на астронавта Джон Глен от 2016 година Безос прави невероятни неща, и пътуването до Космоса благодарение на него ще стане достъпно като въздушния транспорт.

Компанията му Blue Origin вече прави тестове на летателни апарати, които трябва да транспортират хора в Космоса.

"Всеки, който е стъпвал в Космоса, се връща различен, тъй като осъзнава колко красива и крехка планета имаме", казва Безос.