Илън Мъск е известен не само с производството на електрически автомобили, а с нестандартните си идеи за Космоса, които противно на критиците му, успя да развие. Той обаче не е единственият милиардер, който изпраща ракети и товари в космическото пространство. Ракетите се превърнаха и в хоби на не кой да е, а на най-богатия човек в света Джеф Безос.

Собственикът на най-голямата компания за онлайн търговия дава по милиард долара годишно, за да финансира частния си космически бизнес Blue Origin, пише Business Insider. Въпреки че Space X e по-популярна, Безос вече се готви да изпрати туристи в Космоса.

Blue Origin на Джеф Безос изпраща първите туристи в Космоса в следващите месеци

Blue Origin на Джеф Безос изпраща първите туристи в Космоса в следващите месеци

Компанията завърши успешен опит с ракетата си за повторно използване New Shepard

Целта на находчивия милиардер е да направи такива летателни апарати за многократна употреба. Той обяснява, че само така ще се стигне до необходимото качество.

"За да стане добър и сигурен в работата си, един хирург трябва да оперира най-малко 5 пъти седмично. Така е и с ракетите. Трябва да се правят много опити с едно и също устройство. Пътуването до Космоса трябва да стане рутина", казва Безос.

Собственикът на Amazon иска да намали разходите при повторно изпращане, което до голяма степен съвпада с целите на Мъск.

Милиардерът признава, че се възхищава на Марк Зукърбърг, който създаде най-голямата социална мрежа, започвайки от стаята в общежитието си. Той е използвал само компютъра и интернет връзка.

Безос се оприличава на Зукърбърк, но в космическия сектор, като казва, че "Зукърбърк" на Космоса вече се е появил в лицето на самия него и компанията му Blue Origin.

Той не се плаши да започне от нулата и да догонва ветераните в този област, като заявява:

"Започнах Amazon в собствения си гараж. Компанията се разрасна толкова бързо, защото на нас не ни се налагаше да измисляме допълнителните услуги. Цялата необходима техника за това вече беше създадена. Беше измислен Интернет и телекомуникационните услуги. Вече имаше и система за виртуално плащане - кредитни карти. Съществуваше и транспортна инфраструктура - фирмите доставчици. Ние не трябваше да създаваме нищо отначало. "

Сега той иска да създаде цялата необходима инфраструктура, която да подпомага космическия бизнес в перспектива.

Планът на най-богатия човек да спаси света

Планът на най-богатия човек да спаси света

Каква е идеята на Джеф Безос?

"Искам да взема активи от Amazon и да ги прехвърля в Blue Origin, за да създам тежката инфраструктура и мрежа, необходима на хората за по-далечни проекти. Ако успеем, ще има хиляди компании, които ще могат да реализират много креативни идеи."

Безос казва, че ракетата New Shepard вече има 10 полета и, че компанията ще я използва, за да транспортира хора в Космоса. Според него, преди това тя трябва да е направила най-малко 25 отивания и връщания, за да бъде безопасна за пътниците.

"Моят отговор на въпроса, защо искам да пратя хора там, е малко по-различен. И той е план: Б. Земята се разрушава и хората трябва да имат резервен вариант," казва Безос.

Той признава, че не разбира тези, които искат да отидат на Марс.

"Аз им казвам: направете ми услуга, отидете на Еверест за една година и вижте първо дали ще ви хареса, защото там е рай, в сравнение с Марс."

Най-богатият човек в света има друга идея. Той иска да премести тежката, вредна промишленост и производството на енергия извън Земята. Така няма да има недостиг на ресурси за следващите поколения и планетата ще се запази.