Основателят на онлайн гиганта Amazon и най-богатият човек в момента - Джеф Безос, смята да инвестира милиарди в развитието на своята космическа компания Blue Origin и така да... спаси света.

Той, заедно с друго голямо име в бизнес средите в Щатите - Илън Мъск, от години говори открито за своите вложения в едно бъдеще, в което милиони хора ще живеят и работят в Космоса.

В интервю за германския медиен конгломерат Axel Springer Безос разказва защо е толкова жизненоважно за човечеството да проучи необятните възможностите на Космоса.

"Нека да ви дам само няколко числа. Ако вземем вашето тяло, вие ядете храна и чрез вашия метаболизъм изгаряте около 100 вата енергия. Вашата сила, вашето тяло в този случай се равнява на една 100-ватова крушка. И това ви прави изключително ефективни. Мозъкът ви използва около 60 вата от това. Впечатляващо", разказва той за т.нар. базово метаболитно ниво, което показва средната сума калории или енергия, които би изгорило едно човешко тяло за 24 часа.

"Ако погледнем развитите държави обаче, ние използваме много енергия. Средно за тях това метаболитно ниво е 11 000 вата. Така, като човешко същество, използваме 100 вата. В условията на развития свят обаче използваме 11 000 вата. И това число расте", казва Безос.

Шефът на Amazon обяснява още, че в следващите години тази консумация ще продължи да расте с по няколко процента годишно. По неговите думи само след няколкостотин години, за да се задоволи тази консумация, цялата повърхност на Земята ще трябва да бъде покрита със соларни клетки, например.

"Това е истинска енергийна криза. И тя ще се случи скоро. Нямаме много време, така че какво можем да направим?", пита Безос.

"Да приемем сценария, че се преместим някъде другаде в Слънчевата система. Там могат спокойно да живеят трилион души. А ако имаме трилион население, ще имаме хиляди Айнщайни и хиляди Моцарти, както и безкрайно много източници на неограничена енергия. Това е светът, в който искам моите пра-пра-внуци да живеят", обяснява той.

Засега компанията на Безос Blue Origin усилено работи върху проекта за изпращане на туристи в Космоса. Нейният екип разработва и нови ракети, с които да се изстрелват сателити, както и да се изпращат хора в Космоса. Сред бъдещите планове на компанията обаче е и да се работи върху проекти за хабитат в Слънчевата система.