От май насам бившият главен изпълнителен директор на Theranos Елизабет Холмс, започна да излежава присъдата си в затвора. Някога Холмс беше славена като най-младата жена милиардер, но нейното състояние се основаваше на погрешна оценка на нейната компания. Елизабет Холмс беше призната за виновна в измама във връзка с компанията й за кръвни тестове Theranos, която се срина след сериозен скандал. Холмс е призната за виновна, че е измамила инвеститори да повярват в разработката на революционен уред в медицината от нейната компания - уредът "Едисън", който според приписваните му характеристики може чрез капка кръв да открие много заболявания. Въпреки, че беше призната за измама, тя все пак е оправдана по обвинения, свързани с измама на пациенти, платили за нейните тестове.

Въпреки че милиардерите рядко губят богатството си, това не е безпрецедентен случай. Повечето богати знаят как да поддържат финансовия си успех, но има някои изключения. Има случаи, в които бивши милиардери са ставали свидетели на значителен спад в нетната си стойност, обикновено заради несполучливи инвестиции или престъпни дейности. Списание Ceoworld разглежда онези известни милиардери, които в крайна остават с нищо.

Бил Хуанг

Основателят на Archegos Capital Management Бил Хуанг се сблъска със значителни загуби през март 2021 г. Причината - пазарни залози със свръхливъридж. Хуанг, участващ в търговия с вътрешна информация през 2012 г., преживя една от най-големите загуби на лично богатство. Степента на загубите му, оценени на 10 милиарда долара, остава неясна.

Той, както и главният финансов директор на Archegos Capital Management Патрик Хълигън бяха обвинени за извършване на измама в особено големи размери и организиране на схема на пазарна манипулация.

Чък Фийни

Американският бизнесмен Чък Фийни умишлено раздаде богатството си от $8 милиарда на благотворителни организации в продължение на четири десетилетия. През 2020 г. той закри филантропската си компания Atlantic Philanthropies, една от най-големите частни благотворителни фондации в света.

Той беше американски бизнесмен и филантроп, който натрупа богатството си като съосновател на Duty Free Shoppers Group, туристически търговец на дребно на луксозни продукти, базиран в Хонконг.

Джоселин Вилденщайн

След развода си през 1999 г., Джоселин Вилденщайн е изправена пред финансов упадък, заради фалшиви произведения на изкуството, съдебни дела и възбрани. През 2018 г. тя подаде молба за банкрут. Джоселин нашумя много покрай неуспешните си пластични операции. Известна е още като "жената котка", вероятно заради странния и вид.

Бърни Ебърс

Главният изпълнителен директор на WorldCom Бърни Ебърс, който някога е притежавал 1,4 милиарда долара, участва в счетоводна измама, водеща до несъответствие от 11 милиарда долара. Сривът на WorldCom доведе до 25-годишната присъда за милиардера. Той беше освободен през 2019 г. и почина през 2020 г.

Адолф Меркъл

Адолф Меркъл превърна германския си семеен бизнес в огромна империя, но беше изправен пред фалит през 2008 г. заради затънала в дългове инвестиционна компания и загуби от акции на Volkswagen. След смъртта на Меркъл (самоубийство), инвестиционната му компания VEM с остана с дългове за милиарди.

Виджай Маля

Индийският бизнесмен и мултимилионер Виджай Маля, който някога е притежавал 1,5 милиарда долара, беше изправен пред обвинения в пране на пари и измами, свързани с дългове от 1,3 милиарда долара. Бяга в Обединеното кралство през 2016 г., а много нерешени правни въпроси забавят връщането му в Индия. Toй e oбвинeн в oгpoмнa измaмa нa cтoйнocт пoчти 100 милиapдa дoлapa. Kaпитaлът нa чoвeĸa, cлeд ĸaтo изплaти дългoвeтe cи и избягa, нaмaля мнoгoĸpaтнo. И ниĸoгa нямa дa мoжe дa въpнe вcичĸитe cи зaeми.

Бьорголфур Гудмундсон

Ирландският милиардер Бьорголфур Гудмундсон, председател и собственик на втората по големина банка в Исландия през 2008 г., беше изправен пред финансов крах по време на световната финансова криза. Банката му се срина, поета от исландското правителство, заличавайки състоянието на Гудмундсон. Принуден да продаде активи, включително футболния отбор от Висшата лига Уест Хем Юнайтед, той обяви фалит.

Шон Куин

Бившият най-богат човек в Ирландия Шон Куин, с приблизителна нетна стойност от над 3 милиарда евро, загуби контрол над империята си, заради лоша инвестиция в Англо-ирландската банка. Опитвайки се да спаси банката, Куин "изтощи" застрахователната си компания, което доведе до необходимост от външна помощ. Претендирайки активи на стойност под 50 000 паунда, той подаде молба за банкрут през 2011 г.

Ейке Батиста

Богатството на петролния милиардер Ейке Батиста -седмият най-богат човек в света някога, се разпадна, когато неговата петролна компания OGX не изпълни обещанията за производство и инвеститорите се оттеглиха. На фона на икономическия спад в Бразилия Батиста подаде молба за банкрут. Участието му в скандал с рушвети и последвалите правни проблеми не помогна много на милиардера и той се сдоби с 30-годишна присъда за корупция и пране на пари.

Елизабет Холмс

Елизабет Холмс някога украсявала корицата на Forbes, заради своя новаторски стартъп, оценен на приблизително 9 милиарда долара, наскоро беше изправен пред обвинения в престъпни измами. Тя твърди, че нейната компания Theranos разработва революционен кръвен тест, способен да открива стотици болести само с няколко капки кръв. Компанията обаче беше далеч от постигането на тази технология. Холмс е осъдена за измама.