Инфраструктурата в страната ни е толкова добра, колкото и тази на най-бързо развиващата се икономика в света. В същото време качеството на инфраструктурата у нас стои между това на страни като Намибия и Шри Ланка.

България заедно с Индия и държави от Южна Америка като Еквадор и Бразилия си делят едно място по ниво на инфраструктура. Сред сродните ни в това отношение страни се включва и Ел Салвадор.

Държавите са получили еднаква оценка на пътните съоръжения и други средства, обслужващи икономиката на страните.

Това сочат данни от последния годишен доклад на Световния икономически форум, който подрежда държавите в глобален мащаб според тяхната конкурентоспособност.

Изследването нарежда родните ширини на 70 място с обща оценка 4 по индекса. Позицията ни поставя българската инфраструктура точно по средата на списъка от изследваните държави по показателя.

Състоянието на инфраструктурата в България е над средното за света, като общият глобален индекс посочва оценка 2.62 точки.

От съседките ни България бие по инфраструктура държави като Сърбия, Македония и Румъния, които са получили средна оценка съответно по 3.9, 3.8 и 3.6 точки.

Инфраструктурата в южните ни съседки обаче е на по-високо ниво от тази в България. Гърция държи 37 място в класацията с 4.8 точки, а Турция е на 48 позиция с оценка от 4.4.

С най-добрата инфраструктура в света може да се похвали китайският административен регион Хонконг, който получава максималният резултат от 6.7 точки.

Само на крачка от почетното първо място пък се нарежда Сингапур. Освен с една от най-бързите скорости на интернет в света, азиатската република се слави и с втората по качество инфраструктура в глобален мащаб с общо 6.5 точки.  

На този фон най-зле е положението на инфраструктурата в демократичната република Конго. Африканската страна заема последното 138-мо място в класацията с оценка от 1.7 точки. Пред нея с еднакъв резултат от 1.8 точки предпоследното място си делят Чад и Йемен.