Макар че пандемията продължава, икономиките в повечето държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие започнаха да се възстановяват след спада от 2020 г. По данни, цитирани от Statista, Ирландия е държавата с най-голям ръст на икономиката между четвъртото тримесечие на 2019 г. и третото тримесечие на 2021 г. Брутният вътрешен продукт на европейската държава е нараснал с впечатляващите 22,3 процента. Резултатът е изключение.

След Ирландия е Чили, която бележи 10,4 процента ръст. Държавите, които заемат от трето до шесто място, записват далеч по-скромно разширение - между 2,1 и 3,5 процента.

Европейските държави, които понесоха най-тежък удар от пандемията, все още не са се възстановили. Сред тях са Великобритания, Португалия, Испания и Италия. Техният БВП се свива с между 1,3 и 6,6 процента за периода.

Макар че БВП дава валидна картина за икономическото здраве на една държава, той не разказва цялата история. Включвайки и промените в доходите на домакинствата, инвестициите на държавен капитал, цените на акциите и съотношението между публичния дълг и брутния вътрешен продукт, Дания, Словения и Швеция са държавите, които явно се справят най-добре с пандемията. Япония, Великобритания и Испания са последни.

Снимка 559424