Големите играчи в петролната индустрия са истински гиганти, генериращи стотици милиарди долари. През изминалата година десетте най-лидера в индустрията с общ оборот над 2,6 трилиона долара, а приходите на всички без един да в размер на няколко стотин милиарда.

През изминалите 12 месеца на първо място с приходи от 420,38 милиарда долара е китайската Sinopec Group. Втора след нея е европейският лидер от Холандия Royal Dutch Shell с такива от 388, 38 милиарда долара.

На трето място е Saudi Aramco с резултат от 356 милиарда долара. Тя влиза за първи път в този списък. Причината е, че досега компанията не представяше официално финансовите си резултати.

През април година обаче саудитският гигант пусна облигации в размер на около 12 милиарда долара. От национализирането й през 70-те години досега такива данни не бяха представяни.

В топ 10 присъства още една китайска компания - PetroChina. Тя се класира на четвърто място по приходи с такива от 342,21 милиарда долара. Пета е British Petroleum с 298,76 милиарда долара, следвана от американската Exxon Mobil с 279,33 милиарда долара.

Ето и как изглежда пълния списък, подреден от платформата за статистически изследвания Statista на база на официалните данни на компаниите:

Infographic: The Biggest Oil and Gas Companies in the World | Statista You will find more infographics at Statista