Виното е не просто напитка, но култура с хилядолетна история. Най-старите артефакти, свързани с производството му, са открити в земите на днешните Грузия и Иран, като те са датирани към периода около 6000 година преди новата ера. Първата изцяло оборудвана винарна пък е била открита в Армения, като тя е била активна около 4100 година преди новата ера.

В Европа първото вино започва да се произвежда в Егейска Македония около 5000 година преди новата ера. И днес Старият континент е абсолютен лидер що се отнася до пазара на гроздовата напитка и нейния износ.

Световния експорт на вино възлиза на 36,1 милиарда долара към 2019 година и за 75% от него отговарят именно европейските държави. Нещо повече - половината от износа идва само от две страни.

Безспорният лидер е Франция с такъв на обща стойност от 11 милиарда долара. На второ място е Италия с експорт за 7,3 милиарда долара, сочат данните на Международния търговски център към края на миналата година.

Какво вино пият българите и какви сортове изнасят родните производители в чужбина?

Какво вино пият българите и какви сортове изнасят родните производители в чужбина?

В предаването Money.bg за индустрията в от първо лице разказва Деяна Стаменова

В топ 10 влизат още съответно Испания, Германия, Португалия, Великобритания, Холандия, Латвия, Австрия и Белгия, като експортът на всички тях надхвърля поне 200 милиона долара.

На фона на този обем износът на България изглежда относително малък. Според данните за 2019 година той възлиза на общо 40 милиона долара. По този показател пред нас застава Северна Македония, а експортът на Гърция е над двойно по-голям от българския.

От друга страна Румъния е след България с общ обем на стойност от 35 милиона долара, следвана от Швеция, Чехия и Словакия.

Извън Европа Океания държи 9% от пазара на вино в света. Австралия допринася за 2,1 милиарда долара от него, а Нова Зеландия - за 1,2 милиарда долара. В Латинска Америка Чили е лидер с експорт за 1,9 милиарда долара, а в Северна Америка са Щатите с такъв, възлизащ на 1,4 милиарда долара.

Снимка 483053

Източник: howmuch.net