Да работиш по време на пътуване става все по-популярно, а след като пандемията настъпи и дистанционната работа се превърна в нещо обичайно, дигиталните номади се увеличиха. Има множество програми, които някои градове предлагат, за да привличат нови жители, които практикуват дистанционна работа. През годините от 2020 досега се появиха иредица класации на най-подходящите места за работа от дистанция.

Глобалният лидер в хибридната работа IWG сравни 26 града по света, като ги класира по скала от 1 до 10 за категории като:

Климат

Култура

Настаняване

Транспорт

Храни и напитки

Достъп до високоскоростен интернет

Наличие на гъвкави работни пространства

Какво казва класацията:

Топ 10 на градовете за работа:

  1. Барселона
  2. Торонто
  3. Пекин
  4. Милано
  5. Ню Йорк
  6. Рио де Жанейро
  7. Амстердам
  8. Париж
  9. Джакарта
  10. Лисабон

Не е изненадващо, че Барселона, град известен със своята красота и култура и с почти целогодишно слънце, е на първо място сред тези, които "търсят перфектната комбинация от работа и почивка, коментират от IWG.

IWG също така проведе проучване сред повече от 1000 хибридни работници, което установи, че близо трима от всеки петима (57%) са били на работни места, на които са могли да удължат ваканциите, работейки от чужбина.

"Хоризонтите на днешните работници вече не са ограничени до собствените им страни", добави Роджърс.

Най-подходящите градове в Европа за дистанционна работа и развлечения

Най-подходящите градове в Европа за дистанционна работа и развлечения

Проучване на бранда за луксозни стоки Carl Friedrik

Според проучването скоростта на широколентовия достъп е от съществено значение за дигиталните номади, надминавайки дори разходите за живот и времето. Що се отнася до този фактор Сингапур получи най-висок резултат за скорост на широколентов достъп (9), следван от Ню Йорк (8,5) и Хонг Конг (8).

Сингапур е класиран на 21-во място в списъка и в други категории за добър транспорт например. "Сингапур е и най-големият финансов център в Азия, а в космополитния град се намира най-доброто летище в света, което често се разглежда като опция за лесен достъп до останалата част от Азия, включително Югоизточна Азия", казват от IWG.

Барселона и Торонто са първите два града в класацията. Те също отчитат особено силни резултати по отношение на скоростта на широколентов достъп и цените на настаняването. Средният наем на месец в Барселона струва 1 158 долара, а за Торонто 1 769 долара. За сравнение в Ню Йорк - най-скъпият в списъка - е 3 632 долара.

Според IWG привлекателността на Барселона се крие и в нейната "уникална комбинация от слънце, море, пясък и космополит". Според проучването испанският град има добри резултати за разходите за транспорт и има "сравнително ниски разходи за живот" в сравнение с други популярни европейски градове.

Чаша кафе в Барселона струва средно 2,68 долара, в сравнение с 4,92 долара за Лос Анджелис и 4,57 долара за Пекин.

Торонто може да се похвали и с високи резултати по отношение на "разнообразието от гъвкави работни пространства", се казва в проучването.

"Най-големият град в Канада предлага разнообразие за дигиталните номади, като 25% от града е покрит с гори и впечатляващите 18%, посветени на паркове, което осигурява достатъчно зелени площи за релакс сред оживената градска среда", показва проучването.

Миналата година Испания и Канада въведоха нови програми за дигитални номади, привличайки работещи професионалисти.

В топ три е Пекин, който е и най-добрият азиатски град за работа от дистанция. Той "се представи изключително добре" в категории като култура, настаняване и транспортни разходи, според IWG. Градът има общо 1484 галерии и музеи. Наемът струва средно 1204 долара на месец, според проучването.