Сингапур и Цюрих са на еднакви позиции в рейтинга за най-скъпия град в света тази година, следвани от Женева, Ню Йорк и Хонконг. Това съобщи в четвъртък Economist Intelligence Unit (EIU), като предупреди, че ръстът на глобалните разходи и кризата в стандарта на живота все още не са приключили, пише Reuters.

Средно цените са се повишили със 7,4% на годишна база в местна валута за над 200 често използвани стоки и услуги, спад от рекордното увеличение от 8,1% миналата година, но все още "значително по-високо от тенденцията през 2017-2021 г. се казва в доклада на EIU.

 Първият спад на наемите на жилища от четири години насам идва в най-скъпия град в света

Първият спад на наемите на жилища от четири години насам идва в най-скъпия град в света

Тези, които сега плащат сериозни суми за наем на жилище, може би ще се откажат и ще търсят по-евтини варианти

Сингапур си върна върха в класацията за девети път през последните единадесет години поради високите нива на цените в няколко категории.

Градът държава има най-високите транспортни цени в света, благодарение на строгия правителствен контрол върху номерата на колите. Освен това е сред най-скъпите по отношение на дрехи, хранителни стоки и алкохол.

 Сингапур - градът, в който 80% от местното население живее в общински жилищни комплекси

Градът, в който 80% от местното население живее в общински жилищни комплекси

Първите общински жилища са построени през 30-те години на миналия век

Издигането в тази класация на Цюрих отразява силата на швейцарския франк и високите цени на хранителните продукти, стоките за бита и отдиха, се посочва в доклада.

Женева и Ню Йорк са равностойни в ценово отношение за третото място, докато Хонконг е пети, а Лос Анджелис е шести.

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Цените на съществуващите жилища са в седми пореден месец на ръст

Азия продължава да отмита относително по-ниски увеличения на цените средно в сравнение с други региони, се казва в анализа на EIU.

Китай е включен в класацията с четири града - Нанкин, Уси, Далиан и Пекин, като те са сред тези с най-голямо движение надолу в класацията тази година заедно с Осака и Токио в Япония, отбелязва Ройтерс.