Като се изключат някои определи места, цените на жилищата в цяла Америка "отказват" да паднат. Цените на съществуващите жилища са в седми пореден месец на ръст по данни на S&P CoreLogic Case-Shiller U.S. National Home Price NSA Index, което е мерило за стойността на жилищата от над 30 години. Средните цени на жилища от вротичния пазар в САЩ са се повишили с близо 6% от началото на годината и 2,6% на годишна база, което е "много над средното увеличение за цялата календарна година", според Case-Shiller. Единствената пукнатина, която се появява пазара сега е сред продавачите.

Растящите лихви по ипотечните кредити и цените на жилищата не засягат само купувачите - те измъчват и продавачите. Рекорден брой продавачи са намалили цените в обявите си през октомври, според нов доклад на Redfin.

Близо 7% от продаваните жилища в САЩ бележат спад на цените през миналия месец, което е най-високата стойност, откакто Redfin предоставя тези данни през 2012 г., и надхвърля 3,6% от жилищата, които понижават цената си в среден месец.

Междувременно лихвите по ипотечните кредити си остават между 7,5% и 8% през последния месец, най-високото ниво от две десетилетия. Лихвените проценти по ипотечните кредити се повишиха тази година, достигайки връх от около 8% през октомври. Те спаднаха за кратко до 7,4% в края на миналата седмица в отговор на разочароващ доклад за работните места, показващ, че миналия месец са били създадени само 150 000 работни места, което е с 20 000 по-малко от прогнозираното. Но отново се покачват бавно до 8% и се окачва да останат на така пред следващите години.

Високите лихви принудиха някои продавачи да намалят цените, за да компенсират разходи, които купувачите трябва да направят за месечните плащания по ипотека, според Redfin. Почти една четвърт от новите купувачи плащат поне 3000 долара за ипотеки, според Black Knigh. В същото време средно един американец печели само 4600 долара на месец, което прави това голям разход за по-голямата част от населението. Това доведе до зашеметяващия спад от 15% на годишна база на продажби на съществуващи жилища през септември, за което Zillow предупреди още през май.

За да може жилищният пазар отново да се раздвижи, или лихвите по ипотечните кредити трябва да паднат, или цените на жилищата трябва да се понижат, смята Чен Джао, ръководител на изследванията на Redfin, цитиран Fortune.

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Много рискове ще окажат влияние върху потребителските навици

В такава ситуация купувачите просто не могат да си позволят днешните лихви по ипотеките и цените на жилищата. Ипотечните кредити продължиха да се покачват в края на това лято и през есента, а търсенето от страна на купувачите намаля, на фона на почти никаква достъпност за голяма част от поколението на милениалите и други хора, които са във възраст за закупуване на имот, казва Уолш.

Според доклад на Redfin от октомври, че бъдещият купувач на жилище трябва да печели 114 627 долара, за да си позволи жилище на днешния пазар, което е 15% увеличение на годишна база и най-високият годишен доход, необходим за удобно закупуване на дом. Това е проблем, като се има предвид, че средният доход на домакинството е бил 74 580 долара през 2022 г. - с около 40 000 долара по-малко от прогнозите на Redfin.

Ще продължат ли цените да падат?

Брокери и икономисти очакват цените на жилищата да паднат до края на 2023 г. Moody"s Analytics прогнозира, че цените на жилищата ще паднат с около 4,5% през следващите две години, коментира Уолш, въпреки ниското предлагане.