Твърде вероятно е рецесия да удари икономиката на САЩ, смятат икономисти и това може да се случи през следващите девет месеца. За това предупреди главният инвестиционен директор на американската мултинационална независима инвестиционна банка и компания за финансови услуги Raymond James Лари Адам.

Прогнозите на Wall Street за потенциална рецесия изглеждат остава все повече и повече в бъдещето и причината е, че потребителите продължават да имат стабилни навици за харчене. Но има няколко рискови фактора според Адам, които показват, че икономиката няма да може да избегне рецесия през следващата година, макар и лека, пише Business Insider.

Кои са трите предупредителни знака, които се наблюдават в икономиката преди потенциална рецесия:

  1. Нарастващи рискове за потребителите

Има много рискове, с които потребителите трябва да се справят, включително нарастващите лихви по кредитите. Благоприятните фактори, които стимулираха силните потребителски разходи след пандемията, остават в миналото и са почти "изчерпани.

"Потребителите в момента имат работа и доходи, но способността им да продължат да консумират безразборно е към края си", коментира директорът.

Той посочи и неотдавнашно изказване на главния изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан, който каза, че потребителските разходи са на нива, съответстващи на икономика с ниска инфлация и нисък растеж, каквато беше преди пандемията.

Още нещо - растящият дълг по кредитни карти и нарастващите просрочия предполагат, че все повече американци започват да изостават с дълговите задължения.

2. Високи разходи по заеми

Високите разходи по потребителски и ипотечни заеми за автомобили, домове са заплаха за икономическия растеж, особено ако се задържат по-дълго от очакваното.

Продължаващата криза на достъпността на жилищния пазар предполага, че пазарът на жилищни имоти ще замръзне, според Адам. Жилищното строителство вече спадна до най-ниското си ниво от януари насам.

Ще се променят и плановете за капиталови разходи на бизнеса. "Съвкупност от регионални проучвания на капиталовите разходи на Фед показва, че бизнес плановете за капиталови разходи през следващите шест месеца са паднали до второто си най-ниско ниво в ерата след COVID", отбеляза Адам.

3. Макро рискове са повече

Рисковете около икономиката и фондовия пазар растат. Повишените цени на бензина, конфликтите в Близкия изток и влошаващите се потребителски настройки са малка част от редицата заплахи.

Индексът на Conference Board падна до най-ниското си ниво от четири месеца- "това сигнализира за рецесия през следващата година", отбеляза Адам. Индексът измерва нагласите на потребителите към краткосрочните перспективи за икономиката и пазара на труда.

Всичко тези рискове ще окажат влияние върху потребителските навици за харчене с наближаването на празничния сезон.

Не трябва да се пренебрегват и смущенията от продължаващите стачки на автомобилните работници и потенциалното временно спиране на работата на федералното правителство в средата на ноември, смята икономистът.

Има три причини, заради които още не виждаме рецесия, въпреки високите лихви

Има три причини, заради които още не виждаме рецесия, въпреки високите лихви

Коментар на мениджъра на активи Красимир Йорданов