Жилищните наеми в Сингапур, който е известен с това, че е най-скъпият пазар на имоти може да намалеят с до 10% през 2024 г. Те се повишиха до 15% тази година. Спадът обаче може да бъде още по-голям, ако макроикономическите условия се влоши или се появи нова криза. Това казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Кен Фунг.

През 2023-а са построени два пъти повече нови жилища, в сравнение с предходната година. Предлагането е над средната годишна стойност през последните 10 години. Повече нови жилища, излизащи на пазара през следващата година, също ще намалят цените на наемите.

Тези, които сега плащат сериозни суми за наем на жилище, може би ще се откажат и ще търсят по-евтини варианти.

Жилищните наеми в Лондон за първи път удариха 2 800 евро

Европейската столица, в която жилищните наеми за първи път удариха 2 800 евро

Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база

Високите наеми са болезнена тема, както за емигрантите от Сингапур, така и за местните жители, които вече намаляват. Очакваният спад може да доведе до известно облекчение на наемателите, засегнати от нарастващите разходи в най-скъпия град в света за живот.

Броят на свободните жилища се е увеличил до 34 341 броя през третото тримесечие, изпреварвайки средното ниво от 27 000 между 2014 г. и 2017 г., когато наемите са паднали в продължение на четири поредни години, най-дългият период на годишен спад от края на миналия век, според правителствените данни.