Общото състояние на най-богатите руснаци от началото на годината намалява с около 31,81 милиарда долара. Собственикът на Novatek Леонид Михелсон и Генадий Тимченко, който е притежател на акции в Novatek, както и на Sibur, са загубили най-много пари, изчисли РИА Новости въз основа на рейтинга на Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Индексът се изчислява въз основа на стойността на акциите в компании, в които милиардерите притежават акции. За някои компании изчислението се основава на съотношението на капитализацията на компанията към EBITDA или цената на акцията спрямо печалбата на акция. Общо рейтингът на BBI включва 500-те най-богати хора в света. Към момента него са представени 24 руски граждани.

Петима руски богаташи натрупаха нови $27 милиарда за година

Петима руски богаташи натрупаха нови $27 милиарда за година

Кои са те?

Богатството на един от основните собственици на "Норилски никел" - Владимир Потанин, е спаднало с 1,88 милиарда долара до $26,2 милиарда от началото на годината, но той остава най-богатият от руснаците в списъка на BBI.

Леонид Михелсон заема второто място, въпреки че капиталът му за първата половина на годината се свива с 5,76 милиарда долара, до 18,8 милиарда.

На трето място се класира основният бенефициент на NLMK Владимир Лисин, чието богатство намаля с 2,97 милиарда долара, до 18,4 милиарда.

Четвъртото място зае съсобственикът на Лукойл Вагит Алекперов, състоянието му от началото на годината спадна с 4,77 милиарда долара и възлиза на $17,5 милиарда.

Алишер Усманов (Металоинвест, Мегафон) е на пето място, капиталът му нарасна с 669 милиона долара и възлиза на 17,3 милиарда.

Заможните хора в света губят милиарди от началото на 2020-а, но не и най-богатият от тях

Заможните хора в света губят милиарди от началото на 2020-а, но не и най-богатият от тях

Джеф Безос е добавил 3,37 милиарда долара към състоянието си от януари насам

Според резултатите от последните шест месеца шестото място се заема от основния собственик на Северстал Алексей Мордашов. Капиталът му намалява с 2,83 милиарда долара до 17,1 милиарда.

На седмо място основният акционер на "Еврохим" и СУЭК Андрей Мелниченко, чието богатство състояние с 361 милиона долара и възлиза на 15 милиарда долара.

Роман Абрамович (Евраз) е на осмо място - богатството му от началото на годината спадна с 1,44 милиарда долара, до 14,9 милиарда.

Деветото място заема главният собственик на Renova Виктор Векселберг с богатство от 14,1 милиарда долара, което през януари-юни намаля с 746 милиона долара.

Затваря топ 10 на руските милиардери в класацията на BBI основателят на Alfa Group Михаил Фридман с капитал 13,4 милиарда долара; от началото на годината той е намалял с 427 милиона долара.

А Геннадий Тимченко излетя от челната десетка, след като загуби 5,42 милиарда долара за половин година, а общото му богатството се оценява на 12,7 милиарда долара.