На фона на блокираните цели индустрии и икономики в момента заради разпространението на коронавируса, редица компании, предприемачи и инвеститори броят рекордни загуби. Това важи и за най-заможните хора в света, но не и за най-богатият от тях.

От началото на годината почти всички сред топ 20 на най-големите милиардери в света отчитат загуби на милиарди долари. Изключение правят само Джеф Безос и Пони Ма.

Основателят на гигантът в онлайн индустрията Amazon успява да трупа позитиви от това, че интернет търговията е една от малкото процъфтяващи индустрии в момента. Ето защо и от компанията обявиха, че планират да наемат 100 000 нови служители, за да могат да отговорят на нарасналото търсене.

Amazon наема спешно 100 000 служители

Amazon наема спешно 100 000 служители

Те ще обслужват нарасналите онлайн поръчки

Като най-голям акционер в Amazon нетното състояние на Безос от началото на годината се е увеличило с 3,37 милиарда долара до общо 118 милиарда долара, показват данните от Bloomberg Billionaires Index към 3 април.

Печеливша от тази ситуация е и бившата съпруга на Джеф Макензи Безос. След развода им през миналата година тя получи дял в Amazon, което я превърна в четвъртата най-заможна жена в света. От началото на годината нейното състояние се е увеличило с 1,04 милиарда долара до 38,1 милиарда долара.

Безос продал акции за $3,4 милиарда преди краха на пазарите

Безос продал акции за $3,4 милиарда преди краха на пазарите

От началото на годината той забогатя с нови $5,5 милиарда

Другият в то 20 на милиардерите в света, чието богатство отчита ръст от началото на 2020 година, е китайският предприемач и ръководител на интернет платформата Tencent Пони Ма. Според Bloomberg Billionaires Index той е забогатял с 328 милиона долара от януари насам до общо 38,9 милиарда долара.

Поглед обратно към върха на класацията показва, че "подгласниците" на Джеф Безос - Бил Гейтс и Уорън Бъфет, остават със значителни загуби за първите три месеца на годината. Първият от тях е на минус 15,3 милиарда долара до нетно 97,8 милиарда долара, а вторият - на минус 17,9 милиарда долара до 71,3 милиарда долара.

Най-големи загуби от началото на годината обаче отчита лидерът по богатство в Европа Бернар Арно. Френският бизнесмен и собственик на конгломерата LVMH е на минус 35,9 милиарда долара от началото до 2020-а до общо 69,3 милиарда долара. Така само за няколко месеца той "слезе" от позицията на вторият най-заможен човек в света и вече е на четвърто място по богаство.

Най-заможният европеец забогатя с $11,3 милиарда за ден

Най-заможният европеец забогатя с $11,3 милиарда за ден

След рекорден скок на Dow Jones в САЩ

Снимка 474247

Източник: Bloomberg Billionaires Index

Снимка 474248

Източник: Bloomberg Billionaires Index