Собственикът на една от най-големите групи в индустрията с луксозни стоки и един от най-заможните хора в света - французинът Бернар Арно, беше сред сериозно засегнатите милиардери от разпространението на коронавируса. През предишните седмици той загуби значителна част от състоянието си в резултат на пандемията.

В същото време управляваният от него конгломерат LVMH, който държи марки като Christian Dior и Louis Vuitton, се включи в борбата със заразата, като финансира доставките на милиони медицински маски от Франция до Китай и започна да произвежда дезинфектанти за ръце в заводите си в европейската страна.

Тази седмица обаче се оказа добра за Арно, като той успя да възстанови час от загубите си. Това дойде в резултат на покачване на фондовите пазари заради оптимизма, обзел инвеститорите след обявяването на пакета стимули за американската икономика.

LVMH вместо парфюми ще произвежда безплатни дезинфектанти

Собственикът на Dior вместо парфюми ще произвежда безплатни дезинфектанти

Те ще бъдат доставяни на институции и болници във Франция

В резултат акциите на Christian Dior и LVMH във вторник записаха ръст, което доведе до увеличаване на богатството на Арно с 11,3 милиарда долара само за ден. Това е най-големият ръст в рамките на 24 часа, отчитан в историята на Bloomberg Billionaires Index.

Въпреки това Бернар Арно, който успя да запише през 2019 година най-големия ръст на състоянието си от всички милиардери, влизащи в индекса, все още остава с 35,2 милиарда долара по-малко през 2020 година.

Ръстът в книжата на LVMH дойде след като основният индекс на американския фондов пазар Dow Jones направи най-големия си скок от 1933 година насам.

На второ място след Арно с най-голямо нарастване на нетното състояние беше Уорън Бъфет. Той добави 6,5 милиарда долара. Испанският моден магнат Амансио Ортега забогатя с 5,9 милиарда долара. От началото на годината топ 500 на най-заможните хора в света са изгубили над 1 трилион долара.