Преместването в чужбина увеличава доходите на средния работник с 21 000 долара, а най-добре платените служители са в Швейцария, САЩ и Хонконг, показва годишното проучване на HSBC - Expat Explorer, цитирано от Bloomberg.

45% от емигрантите в проучването твърдят, че настоящата им работа е платена по-добре в чужбина, a 28% са променили местоположението си заради повишение.

Сингапур е най-подходящото място като работна среда, заплащане и семеен живот

Сингапур е най-подходящото място като работна среда, заплащане и семеен живот

За четвърта поредна година Сингапур е най-доброто място за живот и работа, изпреварвайки Нова Зеландия, Германия и Канада. Швейцария се нарежда на осмо място, заради високите разходи за отглеждане на деца и трудностите за създаване на приятелства в местната среда.

"Сингапур обединява всичко, което един чужденец може да иска, на една от най-малките територии в света", твърдят от HSBC. "Безкрайно предизвикателно и безкрайно стимулиращо (място); напълно си струва", признава чужденец, анкетиран в проучването.

Швейцария остава страната с най-добри заплати за чужденци в света

Швейцария остава страната с най-добри заплати за чужденци в света

Нова Зеландия, Испания и Тайван са най-подходящите държави за квалификация и трупане на професионален опит.

Три европейски държави са сред 10-те най-добри места за живот и работа в света - Германия (3-о място), Швеция (7-о място) и Швейцария (8-о място). Малко след тях се нарежда Франция (11-о място).

Европейската страна, в която чужденците печелят с 50% повече, отколкото в родината си

Европейската страна, в която чужденците печелят с 50% повече, отколкото в родината си

Тя обаче не предлага добри възможности за социален живот

В Швейцария, известна както с високите си планини, така и със солените си цени, доходите се повишават с 61 000 долара за година. Това е държавата, която предлага най-високите заплати и стимулира финансовото спокойствие, без да са нужни компромиси с професионалния или личния живот.

Годишните заплати на чужденците са средно по 203 000 долара - 2 пъти по-високи от средното за света. Трудовите имигранти в Швейцария получават повече за същата работа, а половината от тях смятат, че плащат по-малко данъци. 89% от чужденците са в страната от 5 или повече години.

Най-големи заплати получават чуждестранните граждани в Швейцария

Най-големи заплати получават чуждестранните граждани в тази европейска държава

Средното трудово възнаграждение там е над средното равнище за света

Швеция, една от страните с най-голяма равнопоставеност между половете в света, е най-подходяща за създаване и отглеждане на семейство. Страната се откроява със стабилна, сигурна и силна икономическа и политическа среда.

Според 70% от чужденците в Швеция общите разходи за отглеждане на деца са по-малки, отколкото в родните им страни. Живеейки в скандинавската страна, имигрантите отчитат драстично подобрение в качеството на живот, здравето и благополучието на децата си.

Чужденците описват Швеция като "вълнуваща - тя отваря цялото семейство за нови култури, преживявания и знания".

Държавата в ЕС, 43 пъти по-малка от България, където хората получават по $5200 заплата

Държавата в ЕС, 43 пъти по-малка от България, където хората получават по $5200 заплата

Толкова е средното трудово възнаграждение в страната

Независимо от културните, финансовите и професионалните предимства на преместването в чужбина, проучването сред 22 318 души открива, че жените се водят по различни показатели.

Макар че преместването увеличава доходите на жените с около 27%, а повишението е по-голямо от това при мъжете, едва около 1/4 от дамите се преместват, за да развиват кариерата си, в сравнение с 47% от мъжете.

Само половината работят на пълен работен ден, а общото ниво на образование е малко по-ниско. Средната годишна заплата на жените също е с 42 000 долара по-ниска от тази на мъжете.