Schroders публикува своята годишна класация, която нарежда градовете по света според техния икономически растеж и бъдещите им перспективи.

Индексът се състои от редица фактори, включително прогнозирания растеж на икономиката, очаквани доходи, с които ще разполага съответното населено място през следващото десетилетие, както и процентът на работещото население.

Докато северноамерикански градове продължават да доминират в списъка, Китай стремглаво се катери по стълбицата с все по-разширяващи се "мегаградове", които заемат някои от най-добрите позиции при подредбата.

А ето го и топ 10 на градовете по света с най-добър икономически потенциал.

Чикаго, САЩ

Снимка 268567

Източник: iStock

Чикаго е третият най-гъсто населен град в Съединените щати. Той вече е процъфтяващ център на промишлеността и финансите

Хюстън, САЩ

Снимка 268568

Източник: iStock

"Космическият град" е най-гъсто населеното място в Тексас и има растящи силни позиции в международната търговия, образованието, медицинските изследвания и технологиите.

Лондон, Великобритания

Снимка 241003

Източник: GettyImages

Британската столица е единственият европейски град, включени в списъка. Лондон е известен и като световен център на финансите.

Далас, САЩ

Снимка 268569

Източник: iStock

Тексаският град продължава да расте като основен финансов център със силни инфраструктурни връзки, включително голямо пристанище, голям летище и железопътни линии.

Лос Анджелис, САЩ

Снимка 230189

Източник: privatefly.com

Калифорнийският град е втори по големина в САЩ след Ню Йорк. Известно със своя средиземноморски климат, населеното място е център на американската развлекателна индустрия.

Ню Йорк, САЩ

Снимка 226056

Източник: iStock

Ню Йорк е най-гъсто населеното място в Съединените щати. Той е основен център за финанси, медии, технологии и култура и е описан като финансовата и културна столица на света.

Тиендзин, Китай

Снимка 268570

Източник: iStock

Подобно на много от китайските "мегаградове", държавата инвестира значително в развитието на населеното място. Целта на правителството е да осигури ръст на финансовите приходи с 16% годишно.

Шенжен, Китай

Снимка 268571

Източник: iStock

Градът е с население от над 10 милиона души и продължава да расте.

Шанхай, Китай

Снимка 211795

Източник: Wikipedia

С население от над 24 милиона Шанхай е най-гъсто населеният град в света. Той е основен финансов и транспортен център.

Пекин, Китай

Снимка 221596

Източник: iStock

Дом на "китайската Силициевата долина" с 91 университета, както и многобройни компании, столицата на Китай е международно призната като място за учене и правене на бизнес.