Knight Frank пусна своя Global Prime Index за градовете по света, които могат да се похвалят като най-бързо развиващите се пазари на луксозни жилища в света за третото тримесечие на 2016.

Класацията посочва една северноамериканска държава като безспорен лидер в това отношение, но и делът на европейските населени места, както и дестинации от други страни, не отстъпва от водещите позиции в списъка.

Ето кои са деветте най-бързо растящи пазари на луксозни жилища в света, представени от Business Insider.

  1. Сидни, Австралия

През последната година пазарът в най-гъсто населения град на Австралия се е покачил с 8.1 процента, а само за три месеца е скочил с 1 на сто.

  1. Кейптаун, Южна Африка

За 12 месеца пазарът се е покачил с 8.5 процента, но не регистрира никакъв тримесечен ръст.

  1. Токио, Япония

През последната година пазарът на луксозни жилища отчита ръст от 9.2 на сто, а в рамките на три месеца той се е покачил с 3.8 процента.

   6. Мелбърн, Австралия

Градът регистрира годишно увеличение от 10.2 процента, както и 3-месечен ръст от 2.9 процента.

Богатите чужденци, предимно от Китай, имат най-голям принос на пазара на жилища в австралийския град.

   5. Торонто, Канада

Ръстът за 12 месеца е 12 процента, докато за период от три месеца се отчита увеличение от 1.2 на сто.

Чуждите инвестиции и сравнително ниският канадски долар са причина за повишаването на цените на жилищата в големите градове на Канада през последните години.

  1. Гуанджоу, Китай

Ръстът на пазара в последните 12 месеца е 14.3 процента. Цените за луксозна къща в третия по големина град в Китай са нараснали с 6.9% за последното тримесечие.

    3.Сеул, Южна Корея

Цените на жилищата са се покачили в столицата на Южна Корея с 8.2% през последното тримесечие, което сочи най-голямото регистрирано увеличение от всеки друг град в списъка. Ръстът за една година отчита 17.5 на сто.

    2.Шанхай, Китай

Местното население на най-големия град източната част на Китай е набъбнало от 13 милиона души през 1995 г. до 24 милиона души през 2015 г., предизвиквайки ръст и в търсенето на жилища.

Пазарът също е стимулиран от наплив на висококвалифицирани работници, идващи в най-големите градове на Китай през последните години.

  1.Ванкувър, Канада

Градът е много популярна с китайски инвеститори дестинация. Промяната в 3-месечните нива на пазара с луксозни жилища е с 1.5% повече, в сравнение с 12-месечна промяна от 31.6 на сто.