Когато стане въпрос за икономически показатели, богатство и висок стандарт на живот държавите от Европа и Северна Америка се считат за първенци.

Как обаче стоят нещата, когато вземем под внимание една емоция, носеща ни пълно удовлетворение, но неподвластна на материалното – щастието?

Т.нар. индекс на щастливата планета показва в кои държави хората се усмихват най-често и са най-доволни от живота, който живеят. Освен това той отчита устойчивостта на всяка страна по отношение на опазването на околната среда.

Как точно се изчислява индексът? Той отразява очакванията към продължителността на живота на хората във всяка страна, субективното благополучие и екологичния отпечатък.

С други думи може да се каже, че отразява каква “екологична цена” плащат в различните кътчета на Земята, за да гарантират дълъг и щастлив живот.

Лидер в класацията за 2016 година е Коста Рика, следвана от Мексико, Колумбия и малката държава в Океания – Република Вануату. България се нарежда едва на 109-о място от общо 140 изследвани страни. Ето кои още влизат в челната десетка:

1. Коста Рика;

2. Мексико;

3. Колумбия;

4. Вануату;

5. Виетнам;

6. Панама;

7. Никарагуа;

8. Бангладеш;

9. Тайланд;

10. Еквадор.