Големите търговски центрове предоставят на едно място всичко, което можем да си представим. Списъкът ни с най-големите молове в света се основава на размера на "брутна отдаваема площ". Това е броят на квадратните футуве, с който имотът разполага за дейности, генериращи приходи, като търговия на дребно, хранене и забавления. Строителният бум в Азия, където земята е евтина и разходите за труд са ниски, създаде най-големите търговски центрове. Само два търговски центъра в този списък се намират извън Азия.

10. Siam Paragon (3,22 милиона кв. фута)

Siam Paragon в Банкок е един от най-големите търговски центрове в Тайланд. Само близкият CentralWorld е по-голям. Той включва широка гама от специализирани магазини и ресторанти, както и мултиплекс киносалон, аквариума Siam Ocean World, Thai Art Gallery и оперна концертна зала. Разполага също с голяма зала за боулинг и караоке център.

Siam Paragon

Източник: Getty images

Siam Paragon

В Калифорния изоставените молове стават жилища

В Калифорния изоставените молове стават жилища

Щатът има недостиг на жилища, а търговските центрове са празни заради вируса и е-търговията

9. Berjaya Times Square (3,44 милиона квадратни фута)

Разположен в Куала Лумпур, Berjaya Times Square е комплекс от кули-близнаци, съдържащ търговски център и два петзвездни хотела. Със 7,5 милиона квадратни фута (700 000 m²) застроена площ в момента тя е петата по големина сграда в света. Търговският център включва повече от 1000 магазина за търговия на дребно, 65 заведения за хранене и няколко развлекателни атракции, като най-големият закрит тематичен парк в Азия, Cosmo"s World и първият по рода си IMAX 2D и 3D театър в Малайзия, който се намира на 10-ия етаж.

 Berjaya Times Square

Източник: Getty images

Berjaya Times Square

8. Istanbul Cevahir (3,47 милиона кв. фута)

Разположен от европейската страна на Истанбул в Турция, търговският и развлекателен център Cevahir отвори врати през 2005 г. Това е най-големият търговски център в Европа. В него има 343 магазина, 34 заведения за бързо хранене и 14 ексклузивни ресторанта. А също и голяма сцена за събития, 12 кина, зала за боулинг, малко влакче в увеселителен парк и няколко други развлекателни съоръжения.

Istanbul Cevahir

Източник: Wikipedia

Istanbul Cevahir

7. SM Megamall (3,6 милиона кв. фута)

Открит през 1991 г., SM Megamall в Метро Манила това е един от най-големите молове във Филипините. Молът привлича ежедневен пешеходен трафик от 800 000 души с максимален капацитет от 4 милиона души. Молът има две основни сгради. Сграда А разполага с кина, зала за боулинг, заведения за хранене и Кралството на играчките. Сграда B включва магазините за търговия на дребно. Мостът, свързващ двете основни сгради на мола, съдържа няколко заведения за хранене. SM Megamall в момента е в процес на основен ремонт и разширение. Когато приключи, той ще може да претендира за титлата най-големият търговски център във Филипините.

SM Megamall

Източник: SM Megamall

SM Megamall

Най-голямата верига молове в САЩ отваря до края на следващата седмица

Най-голямата верига молове в САЩ отваря до края на следващата седмица

Simon Property Group първоначално ще стартира работа на половината си обекти

6. West Edmonton Mall (3,77 милиона квадратни фута)

West Edmonton Mall в Едмънтън, Алберта, Канада, беше най-големият търговски център в света от 1981 до 2004 г., а в момента е най-големият мол в Америка. Освен 800 магазина и услуги, в мола се намират и най-големият закрит увеселителен парк в света, най-големият закрит аквапарк в света, а също и Ice Palace (умалена версия на ледена пързалка). Други атракции включват миниатюрно игрище за голф с 18 дупки, киносалон и зала за боулинг.

West Edmonton Mall

Източник: Wikipedia

West Edmonton Mall

5. Dubai Mall (3,77 милиона квадратни фута)

Dubai Mall е част от комплекса Burj Khalifa, най-високата изкуствена структура, построена някога. С над 12 милиона квадратни фута (еквивалентни по размер на повече от 50 футболни игрища), Dubai Mall е най-големият търговски център в света въз основа на обща площ, но приблизително със същия размер като West Edmonton Mall, ако се основава на отдаваема площ. Молът съдържа повече от 1200 магазина, включително най-големият магазин за бонбони в света, ледена пързалка, игрови център SEGA (с 3D игра на боулинг), 5-звезден луксозен хотел, 22 кино екрана плюс 120 ресторанта и кафенета. В мола се помещава и един от най-големите аквариуми в света.

Dubai Mall

Източник: Getty images

Dubai Mall

4. SM Mall of Asia (4,2 милиона кв. фута)

SM Mall of Asia в Метро Манила, Филипините, открит през 2006 г., се състои от четири сгради, свързани помежду си с пътеки. Той разполага с 20-местен трамвай, който обикаля из търговския център. Една от основните атракции на мола е IMAX театър с един от най-големите 3D екрани в света. В мола има и ледена пързалка с олимпийски размери. 

SM Mall of Asia

Източник: Wikipedia

SM Mall of Asia

Кои молове у нас имат потенциала да се превърнат в луксозни офис сгради?

Кои молове у нас имат потенциала да се превърнат в луксозни офис сгради?

ИТ компаниите избират локациите на новите си офиси според пазара на труда в града

3. CentralWorld (4,62 милиона кв. фута)

Открит през 1990 г., осеметажният CentralWorld в Банкок е най-големият търговски център в Тайланд. Той се позиционира като търговски център от средна класа, за разлика от Siam Paragon, който заема горната класа. На CentralWorld беше един от многото имоти, опожарени от антиправителствени протестиращи. Пожарът бушува два дни и универсалният магазин Дзен рухна в огъня. След няколко месеци на ремонтни дейности, търговският комплекс отвори врати, като 80% от търговските му площи са отворени за работа.

CentralWorld

Източник: Getty images

CentralWorld

2. Golden Resources Mall (6,0 милиона кв. фута)

С 1,5 пъти по-голям от Mall of America, Golden Resources Mall в Китай беше най-големият търговски център в света от 2004 до 2005 г. Въпреки че разработчикът на мола първоначално изчисли, че молът ще има 50 000 купувачи на ден, към 2004 г. действителните броят им беше далеч по-малък, едва 20 на час, отбелязва Тouropia. Един от проблемите беше, че цените на повечето продадени артикули бяха далеч извън възможностите за закупуване на повечето обикновени китайци. Друга бариера беше недостъпността на Golden Resources Shopping Mall за чуждестранни потребители поради местоположението му извън сърцето на Пекин.

Golden Resources Mall

Източник: Wikipedia

Golden Resources Mall

1. New South China Mall (6,46 милиона квадратни фута)

New South China Mall в Dongguan, Китай, е най-големият мол в света, на базата на брутната отдаваема площ. Молът разполага със седем зони, моделирани на международни градове, включително копие на Триумфалната арка и канал с гондоли. Има и вътрешно-външно влакче в увеселителен парк. Това, което няма, са клиенти. От откриването си през 2005 г. молът страда от остра липса на обитатели. Голяма част от търговските площи остават празни, като над 99% от магазините са празни. Единствените заети зони на мола са близо до входа, където се намират няколко западни вериги за бързо хранене. Наричан е най-големият призрачен мол в света.

New South China Mall

Източник: Wikipedia

New South China Mall