Големите регионални центрове в България стават все по-популярни за ИТ и аутсорсинг индустрията, като нерядко компаниите отварят в тях и първи офис за страната. Пловдив, Варна и Бургас успяват да привлекат мащабни центрове за споделени услуги на водещи световни компании. Това показват данни на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

Сред примерите е решението на белгийската KBC Груп първоначално да наеме площи в Mall Varna за първия си център в България за споделени услуги, а впоследствие да придобие сградата чрез дъщерната си компания ДЗИ ЕАД. Продавач е "Хидрострой" АД.

Според Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" решението е показателно за потенциала на Варна, като градът следва развитието на София и Пловдив. "За съжаление в града все още няма качествено предлагане на офиси Клас А.", коментира Пашова.

В морския град строителна активност в този сегмент на практика липсва, по данни на компанията. Поради нарастващия интерес за наеми обаче, недостигът може да се компенсира с познат за развитите пазари подход - а именно трансформацията на търговски центрове, като Mall Varna, в офис сгради.

"Конструкцията на един търговски център е изключително подходяща за превръщане в луксозни работни пространства - големи плочи, изключителна височина, лесни за трансформация огромни пространства на един етаж. След промяна на системите и обновяване на фасадата, една такава сграда е технологично актуална и архитектурно привлекателна.", посочи Станимира Пашова.

ДЗИ придоби Mall Varna срещу €14 милиона

ДЗИ придоби Mall Varna срещу €14 милиона

От Варна ще обслужваме дейността на различни дружества на KBC Груп, посочи Петър Андронов

През 2019 г. Cushman & Wakefield Forton регистрира над 19 000 кв. м големи наемни сделки с клас А площи на офис пазарите в Пловдив, Варна и Бургас, в пъти над средните нива за предходните години. Водеща причина за тази активност е наличието на квалифицирана работна ръка в тези градове, при вече силно конкурентен според работодателите потенциал на столицата. Във времето, в което пазарът в регионалните центрове очаква новото предлагане, във фокуса на внимание ще попаднат още сгради, чието първоначално предназначение е изчерпано.

"Това е възможност част от сградите, построени в най-ранния етап на развитие на пазара, да намерят свое ново предназначение. На практика имаме възможност за сравнително бърза поява на нови пространства, отговарящи на съвременните изисквания на клиентите. Защото критериите за избор много са се променили за тези 10 или 15 години. Тази промяна се отнася до всички обществени сгради. Тя неизбежно ще доведе и до трансформация на старите офис сгради и ако съдим по световните тенденции, те ще се превърнат в модерни градски хотели, споделени офис-пространства или учебни заведения. Всъщност посоката е ясна - конструкциите на сградите, в които няма живот от месеци, да бъдат използвани и да започнат да носят доходност. Това е възможност, но и важен фактор за промяна на градската среда.", допълва Станимира Пашова.