Инвеститорите в доходи не трябва да се задоволяват с нищожни дивиденти. Има твърде много акции, които предлагат изключителна доходност от 6% или повече - ниво, което може да се характеризира като свръхвисоко.

Разбира се, някои от тези акции са твърде рискови за много инвеститори. Но не всички от тях са проблемни. Ето четири подобни компании, подбрани от анализаторите от The Motley Fool (изброени по азбучен ред).

1. Ares Capital

Ares Capital (NASDAQ: ARCC) се нарежда като най-голямата публично търгувана компания за бизнес развитие (BDC). За да бъдат освободени от плащане на федерални данъци, BDC трябва да връща най-малко 90% от приходите си на акционерите под формата на дивиденти. Ares Capital генерира много печалби за връщане по този начин: Неговата дивидентна доходност в момента надхвърля 9,8%.

Може ли Ares Capital да поддържа дивидента си на толкова високо ниво? Изглежда много вероятно. Компанията продължава да генерира силни печалби. Освен това има страхотен опит от повишаване на дивидента за повече от 14 години.

Това, което особено привлича в Ares Capital, е, че той постоянно осигурява по-висока обща възвръщаемост от S&P 500 в дългосрочен план. Нуждата на компаниите от капитал, съчетана със солидния процес на Ares Capital за управление на риска, трябва да позволи на тези акции да продължат да печелят в бъдеще.

2. Energy Transfer

Корпоративният лозунг на Energy Transfer (NYSE: ET) е "раздвижване на енергията на Америка". Точно това прави компанията със своите близо 125 000 мили тръбопроводи. Командитното дружество също премества доста пари на своите партньори чрез тримесечни разпределения. Дивидентната доходност на Energy Transfer е над 9,1%.

Тези дистрибуции трябва да продължат да текат и да растат. Energy Transfer очаква да увеличи разпространението си с между 3% и 5% годишно. Енергийният лидер генерира повече от достатъчно паричен поток, за да финансиране разпределенията.

Няма много заплахи пред солидните печалби на Energy Transfer тази година, които да му попречат да запази инерцията през новата година. Икономиката на САЩ изглежда е в добра форма към 2024 г. Оценката на Energy Transfer също остава привлекателна с прогнозно съотношение цена/печалба под 8,3.

Няколко компании на БФБ с повишаващ се дивидент през последните три години

Няколко компании на БФБ с повишаващ се дивидент през последните три години

Инвеститорите в много по-голяма степен се интересуват от капиталовата печалба

3. Enterprise Products Partners

Друга привлекателна енергийна акция е - Enterprise Products Partners (NYSE: EPD). Компанията управлява над 50 000 мили тръбопроводи, които транспортират суров нефт, природен газ, течни природни газове, нефтохимикали и други рафинирани продукти.

Доходността на разпространението на Enterprise в момента е малко по-малко от 7,7%. Това, което е наистина впечатляващо обаче, е, че компанията е увеличила дистрибуцията си за 25 последователни години с общ годишен темп на растеж от 7%.

Допълнителен голям плюс за Enterprise Products Partners е неговата последователност. Компанията е генерирала двуцифрена възвръщаемост на инвестирания капитал (ROIC) и силен паричен поток на единица по време на периоди на бум и спад.

Най-богатият милениал в Европа получи дивидент от €582 милиона, година след като наследи Red Bull

Най-богатият милениал в Европа получи дивидент от €582 милиона, година след като наследи Red Bull

Въпреки, че звучи внушително дивидентът е най-ниският, изплатен на австрийския акционер от три години насам

4. Verizon Communications

Verizon Communications (NYSE: VZ) без съмнение е най-известната от тези дивидентни акции. Това е лидер в телекомуникационната индустрия с операции по целия свят. Verizon също е акция, която инвеститорите в доходи обичат от години. С дивидентната доходност на компанията от над 7,1%, инвеститорите в доходи все още се насочват към книжата на Verizon.

Има две основни причини, поради които Verizon попада в списъка на тези четири акции с ултра-висока доходност и дивиденти. Първата - неговия опит в увеличаването на дивидентите. През септември Verizon обяви своята 17-та поредна година на увеличение на дивидентите.

Втората е, че свободният паричен поток на компанията продължава да расте стабилно, което трябва да гарантира, че тези увеличения на дивидентите ще продължат и в бъдеще. Също толкова важно, тази тенденция показва, че Verizon може успешно да се ориентира в предизвикателния телеком пазар. Мисля, че това е акция с дивиденти с ултрависока доходност, която е изградена за дългосрочен план.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.