Adidas вече ще предлага кожени обувки, направени от "кожа" на основата на гъби, предава Business Insider. Материалът, от който ще се правят е наречен "Mylo", и на основата на мицел - вещество, открито в корените на гъбите.

Adidas си партнира с биотехнологичната фирма Bolt Threads, която разработва растителни материали, за да направи алтернативи за традиционните кожени обувки.

Обувките на Stan Smith Mylo са с естествена гумена средна подметка, докато тялото на маратонката е направено от кожа на гъба. Adidas заяви, че гъбите за материала Mylo се отглеждат във вертикална конфигурация и че материалите са готови само в рамките на две седмици. Компанията не заяви колко струва чифт обувки.

Маратонката Mylo е част от по-широките цели на Adidas за устойчивост, които включват намаляване на пластмасовите отпадъци. Традиционните кожени алтернативи като полиуретан и PVC се произвеждат от пластмасови полимери и не се разграждат в природата.

По-рано тази година Adidas пусна версия на класическите обувки Stan Smith, съставени от 50% рециклирани материали, наречени Stan Smith PRIMEGREEN. И през 2017 г. марката пусна маратонка, наречена Parley, която беше актуализация на популярната обувка за бягане Ultraboost, а части от обувката са направени от рециклирана пластмаса от океана.