Преди година отливът на пари и слабите печалби бяха изправили производителя на елетромобили Nio на ръба на фалита. 2020 година обаче се оказа особено успешна за компанията, а акциите ѝ поскъпнаха 11 пъти или с 1000%.

Това изкачи пазарната капитализация на китайското дружество над оценката на американската General Motors, пише Bloomberg.

Може би няма друга компания, илюстрирала по-добре промяната в нагласите на потребителите и на инвеститорите в полза на електромобилите, както Nio.

На фона на очакванията компанията да расте с бързи темпове през следващите няколко години, инвеститорите залагат много на нея. Въпреки това успехът що се отнася до продажбите все още остава далеч.

Обемите на Nio изглеждат незначителни на фона на големите имена в автомобилната индустрия. А компанията все още не успява да запише печалба на фона на големите разходи и високите цени на тези модели.

Това може да се окаже особена спънка за китайския конкурент на Tesla в близкото бъдеще. А за това говори фактът, че нейният SUV ES6 ще има цена, започваща от 54 000 долара. Това е с близо една трета над стойността на най-популярния модел на Tesla Model 3.