Amazon се изправя пред критики, че унищожава продуктите, които не е успяла да продаде. За да отговори на тях, компанията обяви програма, в рамките на която ще дарява същите продукти, като така намали замърсяването на околната среда и същевременно помага на нуждаещите се, предава CNBC.

Програмата носи името Fulfillment by Amazon (FBA) Donations и ще е предназначена за продавачи, които съхраняват наличността си по складове на компанията в САЩ и Великобритания. От 1 септември новата идея ще стане опция по подразбиране за всички продавачи, когато решат да изхвърлят непродадените си продукти, съхранявани в складовете на Amazon. Те ще могат и да се отказват от програмата, ако искат.

Даренията ще бъдат разпределени в мрежа от нестопански благотворителни организации. От САЩ това ще са Good360, а британските ще са Newlife и Barnardo's.

Новата програма за дарения е предназначена да намали количеството складирани стоки, които трябва да бъдат изхвърлени от складовете на Amazon, което ще подпомогне и за опазването на околната среда.

Amazon ще разработва нови проекти за възобновяема енергия в САЩ и Ирландия

Amazon ще разработва нови проекти за възобновяема енергия в САЩ и Ирландия

С тях компанията ще има общо 66 източника на чиста енергия

Последните доклади установяват, че компанията рутинно изхвърля непродадения инвентар като френски телевизионен документален филм изчислява, че са унищожени над 3 милиона продукта във Франция миналата година. Като се има предвид, че Amazon генерира по-голямата част от продажбите си в САЩ, броят на унищожените запаси в нейните американски складове вероятно е много по-голям от този, открит в други страни.

Съобщавайки стартирането на програмата си, от компанията казват, че тя "ще намали броя на продуктите, изпратени до сметищата и същевременно ще помогне на нуждаещите се". Продавачите дори споделят, че с нея и за тях ще е по-изгодно, защото данъците ще бъдат по-ниски.

Потвърждавайки старта на програмата, говорителят на Amazon добавя, че "ще се работи усилено", за да се сведат до нула броя унищожени продукти.