Американската технологична компания Amazon ще инвестира в проекти за възобновяема електроенергия в родните Щати и в Ирландия. Компанията е избрала Окръг Питсилвания, Вирджиния и Корк, Ирландия за своята инвестиция, която трябва да влезе в експлоатация през 2020 година.

Проектът в Ирландия ще бъде вятърна централа с капацитет 23,2 мегавата като се предвижда тя да генерира по 68 000 мегаватчаса електроенергия годишно. А съоръжението във Вирджиния ще е слънчева електроцентрала, чийто капацитет ще бъде 45 мегавата и ще произвежда 100 000 мегаватчаса енергия на година, пише CNBC.

Капацитетът се определя от максималното количество електроенергия, което инсталациите могат да произведат, а не това, което генерират по принцип.

Електроцентралите, с които проектите на Amazon за възобновяема енергия ще станат 66, ще доставят електричество до центровете на компанията за уеб услуги. От онлайн търговеца посочват, че вече броят на соларните им електроцентрали спестява количество въглероден диоксид, което се отделя при доставка с камион, изминаващ 322 милиона-километров маршрут.

"Големите инвестиции във възобновяемата енергия са жизненоважен ход за справяне с емисиите на въглероден диоксид", казва в директорът по устойчивото развитие в Amazon Кара Хърст.

"Ще продължим да инвестираме в такива проекти и очакваме допълнителни инвестиции през тази година и след нея", добави тя.

Вече редица големи корпорации започнаха да използват възобновяеми източници на енергия, за своите дейности.

Според доклад на Асоциацията на слънчевата енергийна индустрия от миналата седмица Apple е компанията с най-много проекти, генериращи слънчева енергия в САЩ.

Компанията на Стив Джобс има енергиен капацитет от 393,3 мегавата, благодарение на всичките си съоръжения и изпреварва останалите компании по отношение на възобновяемите източници на електроенергия.

От Apple твърдят, че седалището ѝ в Купертино, Калифорния, се захранва изцяло от възобновяема енергия от "множество източници". Те включват соларна покривна инсталация с капацитет 17 мегавата и горивни клетки с природен газ с 4 мегавата капацитет.