САЩ отпуска спасителен пакет на стойност около 25 милиарда долара на 10 от най-големите авиокомпании в страната, след като пандемията на новия коронавирус на практика замрази полетите, пише BBC.

Сред компаниите, които ще получат стимули, са American Airlines, United, Delta и Southwest.

Парите трябва да бъдат предоставени чрез комбинация от нискотарифни заеми и директни субсидии.

Конгресът беше планирал помощта като част от пакета стимули за 2 трилиона долара, но авиокомпаниите преговаряха отделно за сделката.

Какво ще се случи с авиолиниите след кризата?

Какво ще се случи с авиолиниите след кризата?

Експерти искат нови правила за компаниите

Спасителен пакет

При условията, очертани от Министерството на финансите на САЩ миналата седмица, се очакваше големите авиокомпании да погасят около 30% от средствата, които получават.

Конгресът също беше включил условия, когато изготви закона за спешната помощ, като забрани да се отпускат работници в отпуск принудително, както и да се намаляват заплатите и обезщетенията на работниците до края на септември.

Условията ограничават също така изкупуването на акции до края на септември 2021 година.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви във вторник, че сделката за авиокомпаниита ще "подкрепи американските работници и ще помогне за запазването на стратегическото значение на авиокомпаниите, като същевременно ще осигури подходящо обезщетение за данъкоплатците".

"Очакваме с нетърпение да работим с авиокомпаниите за финализиране на необходимите споразумения и изплащане на средства възможно най-бързо."

Епидемията е "приземила" половината от световната авиоиндустрия

Епидемията е "приземила" половината от световната авиоиндустрия

Авиокомпаниите могат да изгубят 252 милиарда долара приходи през тази година

Директорът на American Airlines Дъг Паркър заяви, че компанията му очаква да получи над 10 млрд. долара подкрепа, включително 5,8 млрд. долара като средства за заплати, от които около 4,1 млрд. безвъзмездна помощ. Фирмата ще кандидатства и за държавен заем чрез различна програма.

"Подкрепата, която ни поверява нашето правителство, носи огромна отговорност и задължения, които American Airlines има привилегията да поеме", заяви коментира Паркър.

Междувременно от Southwest заявяват, че компанията ще получи общо 3,2 милиарда долара, включително 2,3 милиарда долара в подкрепа за заплати.

Коронавирусът е най-голямата криза, пред която авиоиндустрията се е изправяла някога

Коронавирусът е най-голямата криза, пред която авиоиндустрията се е изправяла някога

За това предупреждават от Международната асоциация за авиотранспорт