Apple ще ускори работата по разработката на електрически автомобил. Проектът се пренасочва към разработване на система за автономно шофиране, твърди Bloomberg, позовавайки се на свои източници.Акциите на Apple поскъпнаха с 2,4% до 157,23 долара след като Bloomberg съобщи новината.

Apple проучваше два варианта през годините: създаване на модел с ограничени възможности за самостоятелно управление и версия с възможност за самостоятелно шофиране, която не изисква човешка намеса.

Компанията все пак се е концентрирала върху втория вариант. Това е поредният обрат в проекта, известен като Special Projects Group или "Project Titan". Бившият ръководител на екипа Дъг Фийлд беше сменен от Кевин Линч, който е мениджър в компанията, а не специалист в сектора на автомобилостроенето.

С опитите си да създаде автономен автомобил, Apple се цели в най-големите висоти в индустрията. Автомобилните гиганти работят с години за да създадат в автономни превозни средства

Един от най-големите лидери на пазара Tesla вероятно ще започне да предлага автономни коли след години. Waymo на Alphabet също се отклони от този път, а Uber Technologies продаде подразделението за разработка автономно шофиране миналата година.

Apple обаче планира това да се случи през 2025 г. - амбициозна задача за подобен срок. Ако все пак компанията не успее да постигне целта си, може би ще забави пускането на пазара.

Автомобилът, който компанията иска да произведе няма да има волан и педали, а пътниците ще седят един срещу друг, като в лимузина.

Въпреки идеите за липса на стандартен волан, Apple обсъджа и оборудването на автомобила с такъв за всеки случай, ако е се наложи режим на спешно управление с човешка намеса.