Изпълнителният директор на Apple е заплашил приложението на Uber да бъде премахнато от App Store, след като в Купертино разбрали, че от компанията за споделено пътуване тайно са намерили начин да различават и идентифицират iPhone-ите и след изтриване на приложението, пише New York Times. Това е станало през 2015 г.

Подобна практика е строго забранена от Apple. И заради това от Uber написали така кода на приложението, че тази част на кода да остане скрита от служителите в Купертино. Въпреки това Apple разкрила измамата, което довело до напрегната среща между Тим Кук и директора на Uber Травис Каланик, в която първият заплашил да премахне приложението на компанията за споделено пътуване от App Store - ход, който би коствал милиони на Uber.

Самите Uber подчертаха след материала в The New York Times, че не следят потребителите, а са използвали кода, за да предотвратят възможността някой да зареди приложението на откраднат телефон или да го ползва с открадната кредитна карта. Или да ползва услугата, след което да изтрие всички данни от телефона, обясняват от компанията.

Междувременно стана ясно, че самият Каланик вече си е наел личен шофьор и не ползва услугите на Uber.