Blue Origin на Джеф Безос съди NASA заради решение да даде договор на стойност $2,9 млрд. на SpaceX, пише BBC. Компанията на милиардера смята, че има "фундаментални проблеми" със сделката и я нарече нечестна. NASA все още не е коментирала. Проблемът се крие в решението от месец април даде договора само на една компания, а не на две, както се очакваше, заради недостиг във финансирането.

Blue Origin посочва в иска си, че продължава да вярва, че са нужни двама доставчици, които да изградят системата за кацане, която трябва да се използва за полета до повърхността на Луната, който първоначално бе планиран за 2024 г.

Тогава NASA посочи, че ограниченият бюджет ѝ е попречил да избере две компании. Конгресът даде на космическата агенция едва $850 млн. от исканите $3,3 млрд. за проекта. От агенцията посочват още, че са избрали SpaceX на Илон Мъск заради проведените успешни полети, както и заради по-ниската оферта.

През юли Безос предложи да покрие лично $2 млрд. от разходите по договора, ако компанията му бъде включена, но не постигна успех.

Безос предлага $2 милиарда за мисията на НАСА до Луната, която беше спечелена от Мъск

Безос предлага $2 милиарда за мисията на НАСА до Луната, която беше спечелена от Мъск

Мисията предвижда построяването на луноход и изпращането на астронавти на Луната през 2024-а