Четири компании, които сглобяват iPhone и други продукти на Apple, заведоха дело срещу производителя на чипове за смартфона Qualcomm, предава Reuters.

Обвиненията следват оплакване в съда от самата Qualcomm.

Цялата история започна още преди месеци, когато гигантът от Купертино спря плащанията си към производителя на чипове и накара четирите компании да направят същото заради твърдения на Apple, че Qualcomm им продава чиповете по-скъпо, отколкото на конкуренти.

През май последва дело от Qualcomm, а днес - контраобвинение от четири компании - Hon Hai Precision Industry (собственик на Foxconn), Wistron, Compal Electronics и Pegatron. Според тях Qualcomm е нарушила антитръстовото законодателство в САЩ.

"Qualcomm потвърди публично, че делото срещу нашите клиенти е с цел да ги накаже, че работят с Apple, каза адвокатът на групата Тиодор Бютро.

Спорът между двете компании, който доведе до спиране на плащанията за лицензи към Qualcomm, навреди сериозно на резултатите на компанията и тя промени прогнозата си приходи за третото тримесечие от 6.2 на 5.4 милиарда долара.