Половината от продажбите на Volkswagen ще са на електромобили до 2030 година, а до 2040 се планира 100% от колите, продавани на големи пазари да са с нулеви емисии. Производство на коли с двигатели с вътрешно на VW ще спре в Европа до 2035 година. Това обяви автомобилният производител, предаде CNBC.

От компанията заявиха още, че са предвидили 73 млрд. евро, или 50% от общите инвестиции за развитие на бъдещи технологии през 2021-2025 година.

"До 2030 година светът на мобилността ще се е променил. Колите ще стават все по-автономни и ще има много голям дял на електромобили по пътищата", заяви изпълнителният директор на компанията Херберт Дийс.

Софтуерната компания на Volkswagen CARIAD разработва и платформи, които ще предлагат различни функции, като единна информационно-развлекателна система и способността управлението да се прехвърля на автомобила.

Недостатъчни продажби на електромобили?

На фона на амбициозните планове на Volkswagen електрификация, изглежда обаче, че нещата засега са в застой. Месечните продажби на електрически превозни средства на VW трябва да се удвоят от 33 000 на 70 000, за да бъде постигната общата цел за годината от 600 000 електрически превозни средства. Продажбите на ID.3 и ID.4 от VW семейството на BEV са по-бавни от очакваното, пише Bernstein Research.

Някои анализатори обаче твърдят, че няма нищо изненадващо в = представянето на VW, защото компанията очаква обемът на продажбите да се удвои през третото и четвъртото тримесечие спрямо и първото второто.