През март в големи супермаркети у нас стартираха проект за събиране на пластмасови отпадъци и кенове които да бъдат рециклирани. От тогава досега в автоматите на Лидл България са събрани 16 тона PET бутилки, предадени за рециклиране. Това съобщиха от компанията.

Автомати за обратно събиранен а опаковки са поставени в десет магазина в девет града на страната – София, Варна, Пловдив, Добрич, Габрово, Монтана, Провадия, Троян и Балчик.

Предаденото количество от 16 тона бутилки ще бъде достатъчно за производството на около 3,4 млн. бутилки за вода от 0,5 литра с 30% рециклиранм атериал, каквато е зададената от Европейския съюз цел за всяка нова бутилка от PET материал от 2030 г. 

През първите два месеца пилотният проект на Лидл България отчете събрано количество надхвърли 1 100 000 бутилки и кенове.

От Лидл забелязват, че интересът на хората към рециклирането е еднакво силен в големите и по-малките населени места, като в някои градове в последните 2 седмици събираемостта на автоматите достига нива от над 5000 опаковки средно на ден. 

Безспорен шампион е автоматът в град Добрич, в който се връщат между 7 000 и 8500 бутилки/кена на ден. За сравнение по около 6000 опаковки на ден събират най-натоварените автомати в държави, в които тази система работи от години.

В следващите дни предстои и втора доставка на същото количество. Събраният материал ще се използва за производството на бутилки с 30% рециклиран материал, които ще се използват за вода под собствена марка на Lidl.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

За по-малко от 4 месеца след старта, в автоматите на Lidl са събрани над 3 200 000 опаковки, от които над 2 000 000P ET бутилки и над 1 000 000 алуминиеви кенчета.

Още една голяма верига у нас Kaufland България отчита огромен интерес към рециклирането. Близо 28 тона бутилки и кенове са предадени за рециклиране от Kaufland. За събираемостта на опаковки отново се разчита на автоматите за обратно приемане.

До средата на юли в автоматите са върнати рекордните близо 2 милиона опаковки, като приетите количества се предават за рециклиране.

Пилотният проект също започна на 28 март тази година в пет хипермаркета на компанията в София, Пловдив и Варна, където са разположени станции за рециклиране. В тях срещу всяка върната PET бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

Интересът към станциите за рециклиране е огромен и се увеличава всяка седмица.

Абсолютен рекордьор по събираемост тук се оказва станцията на Kaufland във Варна, където се събират най-големите количества от опаковки от всички подобни автомати не само у нас, но и в цяла Европа.

Полученият от пластмасата материал ще се използва за производството на новип ластмасови изделия от български производители. От предаденото до момента количество пластмаса могат да бъдат произведени близо 3 милиона нови пластмасови бутилки с 30% рециклиран материал в  съдържанието на опаковката.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.