Българската компания за товарни дробове Дронамикс е набрала общо 40 млн. долара от фондове за рисков капитал и бизнес ангели от 12 държави, преди предстоящия кръг финансиране от серия А, съобщават от компанията. Това е първата в света карго-дрон авиокомпания с лиценз да оперира в Европа.

В тази сума са включени инвестиции от Founders Factory, Speedinvest, Eleven Capital и най-скорошното от Стратегическия Фонд за Развитие (Strategic Development Fund), инвестиционното звено на Tawazun Council от Обединени арабски емирства.

Сумата от 40 млн. долара е в допълнение към безвъзмездните средства в размер на 2,7 млн. долара, отпуснати на Дронамикс от Европейската комисия в рамките на програма EIC Accelerator на ЕСИ (Европейски Съвет по Иновациите), както и към материалния ангажимент на EIC да подкрепи кръга финансиране от серия А на Dronamics с още 12,5 млн. евро (13.45 млн. долара) под формата на капиталови инвестиции.

Снимка 556533

Инвестицията на подразделението за рисков капитал на SDF в Дронамикс, е стъпка към създаването на базирано в ОАЕ съвместно дружество, което ще разшири капацитета на Дронамикс. Чрез създаването на съвместно предприятие за производство и операции, SDF ще стане основен партньор на Дронамикс в базираното в ОАЕ предприятие.

По думите на Абдула Насър Ал Джаабари, главен Изпълнителен директор на SDF, заяви SDF има за цел да инвестира в аерокосмически и транспортни компании, които са могат подобрят автономното придвижване на хора и товари по устойчив и рентабилен начин.

Българската Дронамикс и британската Cranfield Aerospace Solutions работят по технология за водородни горивни клетки в товарния дрон "Черен лебед"

Дронът "Черен лебед" на Дронамикс скоро може да лети с нулеви емисии

"Икономическите показатели на Дронамикс са много обещаващи и потенциалните им клиенти ще се възползват от бързи и ефективни доставки на товари. Като един от най-новите стратегически инвеститори на Дронамикс, SDF ще работи в непосредствено сътрудничество в подкрепа на продължаващия растеж на компанията в ОАЕ и в световен мащаб."

Дронът Черен Лебед на компанията може да пренесе 350 кг товар на разстояние до 2500 км, правейки го 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-ниски емисии в сравнение с алтернативните видове транспорт, включително въздушния.