Водещият разработчик и оператор на товарни дронове българската компания Дронамикс и британската Cranfield Aerospace Solutions (CAeS) ще работят по технология за водородни горивни клетки в товарния дрон на Дронамикс "Черен лебед".

Водородната технология може да открие възможността за авиация с нулеви емисии. Сътрудничеството ще се състои в интегриране на водородната технология, която CAeS разработва, в Черния лебед. Това ще доведе до полети с нулеви емисии, съобщиха от българската компания.

Товарният дрон на Дронамикс Черен Лебед може да пренася товар до 350 кг. на разстояние до 2 500 км. С внедряване на новата технология преносът ще бъде по-достъпен и екологичен.

"Когато започнахме да разработваме нашата дрон-технология , имахме много ясна цел - да създадем по-евтин, по-екологичен транспорт за пренос на стоки. Партньорството ни с Cranfield Aerospace Solutions ще ни позволи да предоставим чиста авиационна технология с нулеви емисии на повече бизнеси в света", казва Константин Рангелов, съосновател и главен технически директор на Дронамикс.

По думите на главния изпълнителен директор на CAeS Пол Хътън технологията с водородни горивни клетки ще промени облика на регионалните авиокомпании, както и ще окаже огромно влияние и върху товарната индустрия.

Международната Асоциация за Гражданска Авиация (ICAO) обяви колективна глобална цел за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. Същевременно, COP27 (27-ма Конференция на ООН по изменение на климата) търси спешни съвместни действия срещу климатичните промени.

За Дронамикс:

Дронамикс е водещият разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, създадени специално за товари. Черният Лебед може да работи с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително въздушен товарен транспорт.