Hertz Global Holdings Inc. поиска от съда разрешение да се възползва от необяснимия ръст на акциите ѝ, като продаде нови за $1 млрд., предава Bloomberg.

Акциите на компанията, която обяви банкрут, се покачиха почти 10 пъти от 56 цента на 26 май до $5,53 в понеделник, гласи молбата. И макар че след това изтриха половината от стойността си, според Hertz продажбата на нови акции би била успешна и ще ѝ помогне да покрие дълговете си.

През последните дни инвеститорите залагаха на акциите на Hertz и други фалирали компании с оптимизъм, че икономиката ще се възстанови.

"Скорошните пазарни цени и изтъргувани обеми на акциите на Hertz потенциално представляват уникална възможност за кредиторите да наберат капитал", казва компанията. И обещава, че ще предупреди инвеститорите, че акциите ѝ "в крайна сметка може да не струват нищо".

Решението на съда може да бъде взето още днес. За нещастие на компанията обаче акциите ѝ вече паднаха до малко над $2, което означава, че с продажбата на 250 млн. нови тя ще може да набере около $500 млн.

Самата компания има дългове за над $18 млрд.

Карл Айкан изгуби $1,6 милиарда от фалита на Hertz

Инвеститорът, който изгуби $1,6 милиарда от фалита на Hertz

Той беше най-големият акционер в компанията за коли под наем