Американската компания General Motors гледа към изцяло електрическо бъдеще. С огромна гама от електрически превозни средства, GM планира завръщането си в Европа като марка само за електромобили.

След като продаде над 20 000 електрически коли през първото тримесечие на годината GM успя да изпревари Ford като производител номер две на електрически коли в САЩ, пише Electrek.

Освен това конгломератът се готви да пусне на американския пазар още няколко модела електрически превозни средства. Сред тая са Silverado, като се планира доставките започват в края на второто тримесечие, Blazer и Equinox.

Междувременно автомобилната марка Buick на GM, която също пусна първия си електрически SUV в Китай миналия месец - Electra E5, получи 8000 поръчки само след 10 дни на пазара.

В Европа

General Motors планира да разшири присъствието си в Европа, като първият електромобил се очаква да бъде пуснат на пазара тази есен.Компанията иска да навлезе в Европа с изцяло електрическа гама автомобили.

GM ще започне да предлага изцяло електрически автомобили в Европа тази есен, според Automotive News. Очаква се първите пазари да бъдат скандинавските страни като Норвегия, Швеция, Дания и Финландия, смятат източници.

Изборът на пазари едва ли е случаен, като имаме предвид, че електрическите коли достигнаха 80% от продажбите на нови автомобили в Норвегия миналата година, а страната се дава за пример електрифициране на автопарка. До 2025 г. пък се планира да спре изцяло продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Как General Motors успя да накара 5000 служители да напуснат в рамките на месец, без да съкращава

Как една автомобилна компания накара 5000 служители да напуснат в рамките на месец, без да съкращава

През март компанията обяви програма за доброволно напускане за своите 58 000 служители в САЩ и част от глобалната си работна сила

Луксозен кросоувър Cadilac Lyriq ще бъде първият пуснат на пазара модел, според анонимни източници на изданието.

След като продаде Opel/Vauxhall на групата PSA (която по-късно се сля с Fiat Chrysler и създаде Stellantis) през 2017 г., General Motors изостави пазара в Европа.

Сега компанията иска да навлезе отново на пазара в Европс с нарастващото си портфолио от електромобили- регион, в който присъствието му намалява през годините. GM вече има и дизайнерско студио в Обединеното кралство.

Според Electrek GM има няколко напълно електрически модела, които може да паснат на европейския пазар. Сред тях: Chevy Equinox за 27 358 евро или средния електрически кросоувър Chevy Blazer.

Компанията все още продава няколко луксозни спортни коли в Европа, като Corvette, но ЕС иска да забрани продажбите на автомобили с двигател с вътрешно горене в региона от 2035 г.. Това принуди автомобилните производители да направят промяната или да загубят пазарен дял.