Големи автомобилни компании обявиха съкращения на персонала тази година в световен мащаб. Американската General Motors е поредната, която иска да освободи персонал. Тя обаче предприема доста по-различен подход - доброволно напускане на служителите, което идва на съответната цена. 

Услилията да накара служителите си да напуснат по собствено желание изглежда проработи за GM. През март компанията обяви програма за доброволно напускане за своите 58 000 служители в САЩ и част от глобалната си работна сила. Компанията даде на работниците около две седмици, за да вземат решение.

Вече 5000 служители в световен мащаб са избрали тази опция. Според финансовия директор Пол Джейкъбсън програмата предлага солидни обезщетения.

Не само за GM, но и за други автомобилни компании съкращаването на работната сила и операциите са от първостепенно значение в момент, в който се правят промени по отношение на производството на двигателя с вътрешно горене и навлизането на електрическите превозни средства.

Както много играчи в автомобилната индустрия, GM планира постепенно да премахне бензиновите автомобили и да продава само електрически пътнически превозни средства до 2035 г.,

Програмата за доброволно напускане на GM е успешна според шефовете на компанията. "Важно е, че бяхме готови да платим за доброволната програма, за да насърчим хората да отидат, които просто са решили, че искат промяна в кариерата или начина на живот и в същото време да направим всичко възможно, за да се опитаме да избегнем принудителни съкращения, заяви финансовия директор Пол Джейкъбсън.