Fiat Chrysler Automobiles (FCA) бе глобена с $30 млн. във вторник от американски съд, след като компанията призна, че е подкупвала синдикални лидери, предава Associated Press.

Лидерит на United Auto Workers (UAW), която представлява служителите на автомобилния гигант в Съединените американски щати, са получили поне $3,5 млн. между 2009 г. и 2016 г.

Незаконните плащания са използвани за покриване на ипотека на стойност $262 хил. на вицепрезидента Генерал Холифийлд, който почина през 2015 г.; $25 хил. за купон с "ултра премиум" алкохол и пури за $7 хил., $30 хил. за обеди и вечери с пари, които е трябвало да бъдат инвестирани в повишаване на квалификацията на служителите, и много други. Срещу тях синдикалистите са отстъпвали от позициите си по време на преговорите с компанията.

Глобата от $30 млн. няма да засегне особено Stellantis, част от която FCA вече е. През първото полугодие на 2021 г. обединената компания, която се нарежда на четвърто място в автомобилната индустрия по продажби, отчете печалба от $7 млрд.