Google е съден в САЩ заради твърдения, че нарушава поверителността на потребителите, като проследява хората, дори когато те сърфират в интернет в "режим инкогнито".

Глобата, която гигантът може да плати е най-малко 5 милиарда долара. Съдебният процес обвинява звеното Alphabet в укрито събиране на информация за това, което хората гледат онлайн и къде сърфират, въпреки че използват това, което според компанията е наречено режим "инкогнито", съобщи CNN.

Интернет потребителите приемат, че историята на търсенията им не се проследява, когато те използват инкогнито режим, но според Google това не е така. Компанията отрича действията им да са незаконни.

Заведеният съдебен иск вероятно включва милиони потребители на Google, които от 1 юни 2016 г. сърфират в интернет в режим инкогнито според адвокатската кантора Boies Schiller Flexner, подала иска във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния.

Google обжалва рекордната си глоба от 2,4 милиарда евро

Google обжалва рекордната си глоба от 2,4 милиарда евро

Съдебното дело срещу решението на ЕК е затова какво се предоставя на потребителите, когато използват търсачката

Режимът "инкогнито" в браузъра Chrome на Google дава възможност на потребителите да търсят в интернет, без тяхната активност да бъде запазена в браузъра или устройството. Но посетените уебсайтове могат да използват инструменти като Google Analytics за проследяване на използването.

В жалбата се казва, че Google "не може да продължи да участва в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон".

Говорителят на Google Жозе Кастанеда отрече твърденията. "Както ясно заявяваме всеки път, когато отваряте нов раздел инкогнито, уебсайтовете може и да събират информация за вашата активност при сърфиране".

От Google заявиха, че събирането на историята на търсенето, дори и в режим на инкогнито, помага на собствениците на сайтове по-добре да оценят ефективността на своето съдържание, продукти, маркетинг и т.н.

Още европейски страни въвеждат данък за Google и Facebook

Още европейски страни въвеждат данък за Google и Facebook

ЕС подготвя обща стратегия за технологични регулации

От Boies Schiller Flexner заявиха, че наскоро са решил да представляват три ищци от САЩ. "Хората навсякъде стават все по-осъзнати и загрижени, че техните лични комуникации се прихващат, събират, записват или използват за печалба от технологичните компании.

Една от възможностите за потребителите е да инсталират разширение за отказване на браузъра на Google Analytics.