ЕС подготвя първия проект на цифрова стратегия, който вероятно ще има големи последици за технологичните гиганти като Apple, Google и Facebook, пише foreignpolicy.

Стратегията ще се фокусира върху така наречения единен цифров пазар, който би трябвало да подкрепя растежа на иновациите в европейската технологична индустрия. В момента изпълнителният вицепрезидент на ЕК в сферата на дигитализацията Маргарете Вестагер разследва практиките на големите технологични компании, включително как използват данни на трети страни, за да се конкурират.

Ще обявят ли САЩ търговска война и на Чехия заради дигиталния данък?

Ще обявят ли САЩ търговска война и на Чехия заради дигиталния данък?

Прага вярва, че няма. Но от Вашингтон идват други сигнали

ЕС заема основна роля в технологичното регулиране, за разлика от САЩ. Новите планове подтикнаха много бизнес лидери от Силициевата долина да посетят Брюксел, а точно преди дни главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се срещна с Вестагер и други служители от централата на ЕС. Зукърбърг подчерта необходимостта от "добри регулации", докато в същото време заяви, че потенциалните правила може да навредят на иновациите, както и на Facebook.

Данъчно облагане

По-късно тази година Испания ще въведе 3% данък върху проходите на компаниите от дигитални услуги, включително Facebook, и Google. Страната се присъединя към политиките на страни като Франция и Великобритания. Планираните такси разгневиха САЩ, които заплашиха с мита Франция миналата година. Но съюзът не е единственият, който обмисля облагане - ОИСР също работи за въвеждането на глобален цифров данък.

И Италия въведе данък за Google и Facebook

И Италия въведе данък за Google и Facebook

САЩ заплаши и Ботуша с мита

Изкуствен интелект

Новата дигитална политика ще включва правила за използването на изкуствен интелект от компаниите. Предложеният регламент ще се съсредоточи върху начина, по който правителствата трябва да наблюдават по-рисковите аспекти на изкуствения интелект - например използването му в здравеопазването или транспорта. Ограничаването на технологията за разпознаване на лица също е ключов проблем.

"Европейският подход е да изясним рисковите аспекти и като общество да ги регулираме", заяви Вестагер пред New York Times. "Основното е за нас е да създадем сигурни общности, в които хората чувстват добре.