Адвокати на Google и на Европейската комисия започнаха съдебен спор за това дали гигантът е интернет иноватор или "колос на дигиталната ера", който защитава позицията си и смазва конкуренцията, пише Bloomberg.

"Повече от седемте милиарда търсения дневно превръщат американския гигант в началната страница на интернет", каза Никълъс Кан, адвокат на Европейската комисия в реч по време на встъпителното заседание на тридневното изслушване в Общия съд на ЕС в Люксембург.

Спорът е свързан с това какво се предоставя на потребителите, когато използват търсачката на Google. "Чрез търсачката си гигантът насочва вниманието на потребителите към конкретни пазари, където той има присъствие", казва Кан. 

От компанията майка на Google - Alphabet, заявиха, че с глобата от 2017 г. за рекордните 2,4 милиарда евро и изискването за промяна на начина, по който търсачката показва информация за конкурентите си при търсенията, от Европейската комисия са отишли твърде далеч.

Първоначалното решение на съдиите, което ще станe ясно в следващите месеци, ще сложи край на битката между Google и Европейската комисия, която обвини компанията, че използва огромната си пазарна сила за смазване на конкуренцията, когато потребителите търсят продукти онлайн.

От компанията заявяват, че целта им е да доставят на потребителите си подходящи резултати. Промените в алгоритъма на показване на резултатите са предназначени да филтрират сайтове с лошо качество, казва пред съда адвокатът на Google Мередит Пикфорд.

По думите на адвоката на Европейския съюз Никълъс Кан, няма нищо естествено в начина, по който търговка марка е поставена на видно място над обичайните резултати от търсенето на потребителите. Освен това, според него, Google не оспорва много от констатациите на ЕС - например как използва "алгоритми за понижаване", за да даде по-малко публичност на съперници си.

Вероятно регулаторните органи ще търсят споразумение, в което Google да направи промени в алгоритмите за търсене, за да може въпросът да приключи без глоба.