Google е обжалвала глобата от €4,34 милиарда, наложена от Европейския съюз по обвинения за злоупотреба с доминиращо положение на операционната ѝ система Android.

Рекордната глоба бе наложена през юли т.г. Европейската комисия твърди, че Google "извива ръцете" на производителите на телефони, които използват операционната система, за да ги накара да включат нейната търсачка и други приложения, от които компанията, чрез реклама, печели голяма част от приходите си.

Говорител на Google отказа да направи публично обжалването, или да упомене мотивите за обжалването. Компанията няма да подаде документи за временно спиране на изпълнението на мярката. До края на този месец гигантът трябва да прекрати практиката, като в противен случай ще му бъдат наложени всекидневни глоби от до 5% от световните приходи.

Google получи $5,1 милиарда глоба заради злоупотреба с монополно положение

Google получи $5,1 милиарда глоба заради злоупотреба с монополно положение

Санкцията бе наложена от Европейската комисия

Google вече обжалва и решението от 2017 г., с което бе глобена €2,43 милиарда заради твърдение, че използва търсачката си, за да промотира собствените си реклами.

Европейската комисия разследва и Amazon.

В случая с Android, ЕК нареди на Google да спре да изисква от производителите да включват търсачката, както и браузъра Chrome, ако искат на телефоните да има инсталиран Play store, откъде потребителите теглят приложения.

Amazon е следващата под прицела на европейските регулатори

Amazon е следващата под прицела на европейските регулатори

След като глоби Google с €4,34 милиарда и Qualcomm с близо €1 милиард за година, ЕК започва ново разследване