Amazon стана поредната голяма щатска технологична компания, срещу която Европейската комисия започва разследване. Еврокомисарят Маргрет Вестагер заяви, че предварителната проверка, която започва, ще се концентрираха върху двойната роля на интернет търговеца като конкурент и домакин на други търговци на дребно, които продават на сайта на гиганта.

За много независими търговци отдавна съществува притеснението, че ако Amazon вижда, че дадена стока се продава добре, компанията ще я дупликира и ще започне да я продава на по-ниска цена. Брюксел сега започва да разследва това притеснение.

Проверката е насочена към това да установи дали Amazon използва нечестно данните, събрани от другите търговци, за да вземе решение кои продукти да продава -- информация, която би дала на компанията неконкурентно предимство.

Съобщението отново поставя Европа в центъра на дебата как да бъдат регулирани световните технологични платформи.

Google получи $5,1 милиарда глоба заради злоупотреба с монополно положение

Google получи $5,1 милиарда глоба заради злоупотреба с монополно положение

Санкцията бе наложена от Европейската комисия

Европейската комисия вече е изпратила въпросници на Amazon, които трябва да бъдат попълнени в рамките на следващите два месеца. "Въпросите са относно данните", заяви Вестаргер. Тя посочи, че иска да знае дали Amazon използва данните, събрани от търговците, за да прецени "кое ще е следващото голямо нещо, какво искат хора, какви оферти им харесват и какво ги кара да купуват неща".

Миналата година, за първи път, повече от половината стоки, продадени от Amazon, са били от независими търговци. Европейският бизнес е използвал услугата, за да осъществи износ на стоки за над €5 милиарда.

Практиката засега задоволява и двете страни: търговците получават достъп до клиентите на Amazon, които иначе няма да могат да достигнат, а Amazon може да предлага повече стоки и да събира такса са всяка продадена стока.

Но в последните години взаимоотношенията станаха по-крехки. Amazon разшири броя на стоките, които произвежда сама. И докато компанията се превръща в още по-голям търговец, често конкурираща се директно с другите, има потенциал за неконкурентно поведение, казва Вестагер.

Служители на Amazon продават данни срещу подкупи

Служители на Amazon продават данни срещу подкупи

Компанията е започнала разследване

Миналата година офисът на еврокомисаря нареди на Люксембург да си събере €250 милиона данъци от Amazon. Европейските регулатори предприемат най-тежки стъпки срещу технологичната индустрия, като вече наказаха Apple, Facebook и Google.

Според доброволен регистър за прозрачност, Amazon е похарчила до €2 милиона за лобизъм в Брюксел през 2017 г.