Шведският гигант H&M ще затвори 30 магазина в Испания. Това заявиха от компанията, като информацията беше съобщена и от испанския съюз The Workers' Commission (CCOO).

Това може да засегне над 1000 работници в страната, които в момента са в отпуск заради пандемията и невъзможността за работа.

В изявление на CCOO се казва, че търговецът на дрехи "ще започне процедура за съкращаване, която ще засегне повече от 1000 души и включва затваряне на 30 магазина".

"Макар да има очевидна промяна в потребителските навици, които биха могли да оправдаят редуцирането на работната сила, това по никакъв начин не значи, че трябва да правят толкова голям брой съкращения, особено като се има предвид, че H&M се е възползвала от подкрепа по правителствената схема по време на пандемията", смятат от съюза.

Защо Китай бойкотира H&M, Nike и други западни марки?

Защо Китай бойкотира H&M, Nike и други западни марки?

Преди месеци двете компнии обявиха, че са обезпокоени от твърденията, че за производство на памук в Синдзян е използван принудителен труд

Финансирането на такива схеми за временно освобождаване на служители беше една от ключовите мерки, въведени от правителството на премиера Педро Санчес. Тези и други спешни мерки за облекчаване на кризата струват на испанската хазна повече от 47 милиарда долара от началото на пандемията.

Когато компаниите се възползват от тях, им е забранено да съкращават персонал за период от шест месеца след края на схемата, която понастоящем трябва да работи до 31 май, но вероятно ще бъде удължена.

Печалбата на H&M спадна десетократно през 2020 г. , а търговецът заяви, че ще затвори 350 от своите 5000 магазина по цял свят, като в същото време отвори още 100.

Въпреки спада, през 2020 г. H&M отбеляза скок на онлайн продажбите, с повече от 40% спрямо година по-рано.

H&M е изцяло заличен онлайн в Китай

H&M е изцяло заличен онлайн в Китай

Стоките, предлагани от компанията в едни от най-големите електронни търговци в Китай Alibaba и JD.com са изтрити