Honda ще затвори завода си в Суиндън, Великобритания, поставяйки под риск 3 500 работни места, предават Automotive News и Sky News, цитирайки местният общински съветник Джъстин Томлинсън. Очаква се днес компанията да обяви плановете си да прекрати производството през 2022 г. официално.

По думите му, решението на японския производител не е свързано с Brexit. "Става въпрос за отражение на световния пазар. Те искат да консолидират производството в Япония", посочва Томлинсън след среща с ресорния министър и представители на компанията.

Заводът на Honda в Суиндън произвежда моделите Civic и CR-V за Европа и САЩ. Голяма част от продукцията се изнася за Стария континент. По данни на JATO Dynamics през 2018 г. в Европа са продадени 42 308 автомобила от модела Civic и 27 337 CR-V.

Общото производство на завода през миналата година е било 160 000 автомобила. Във Великобритания се произвеждат около 1,52 милиона автомобила.През миналия месец компанията съобщи, че ще прекрати временно работата във Великобритания за период от 6 дни през април заради Brexit.

Honda готви премиера на кросоувър Civic и дамски Jazz Elegant

Honda готви премиера на кросоувър Civic и дамски Jazz Elegant

Дебютът на новите модели на марката е през януари в Токио