Американският технологичен гигант International Business Machines отчете приходи, които надминаха в пъти оценките на анализатори, благодарение на търсенето в звеното на облачните услуги.

Продажбите са нараснали с 6,5% и стигат до 16,7 милиарда долара за четвъртото тримесечие на 2021 година, съобщиха от компанията. Това е най-големият ръст в този сегмент от поне 10 години. Междувременно акциите на IBM скочиха със 7,5%.

Продажбите в софтуерното звено на IBM са нараснали с 8,2% или 7,3 милиарда долара. Друго звено, познато като Global Business Services, отчита приходи от 4,7 милиарда долара, което е увеличение от 13% сравнение с предходната година.

109-годишната IBM разбива бизнеса си на две

109-годишната IBM разбива бизнеса си на две

Ще има две нови публични компании

Това са първите публично обявени резултатите, откакто IBM преструктурира бизнеса си - отдели част от бизнеса в нова компания, наречена Kyndryl. Това беше четвъртата голяма трансформация на IBM и значителна стъпка в плана на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна, пише Bloomberg.

Стратегията на Кришна е да насочи IBM към бързо развиващия се пазар на облачни услуги, което изглежда сработва и резултатите показват, че продажбите се покачват след години на застой.

Резултатите са впечатляващи, имайки предвид, че IBM е изправена пред конкуренция в облачните услуги от гиганти като Microsoft и Amazon.

Междувременно стана ясно и, че IBM продава активите за данни и анализи от своя бизнес Watson Health на инвестиционната компания Francisco Partners - още една стъпка за пренасочване на основния бизнес на IBM към облачните услуги. Watson Health използва изкуствен интелект за анализ на диагностични тестове и други здравни данни. Стойността на продадените активи е над 1 милиард долара, според Bloomberg.