Акциите на компанията-майка на Facebook Meta се понижиха след оповестяването на тримесечния отчет - първият, откакто главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяви промяната на името.

Акциите се търгуваха по $323 за брой, след което внезапно се сринаха до $249, което доведе до загуба от почти 23%. Само за първите 11 минути търговия след работно време пазарната капитализация на Meta беше заличена с $16 милиарда.

Годината, в която всички се обърнаха срещу Facebook

Годината, в която всички се обърнаха срещу Facebook

Многобройните скандали най-сетне настигнаха Зукърбърг

Това, което предизвика разпродажбата, беше тримесечният отчет на Meta, показващ по-ниски приходи, печалба на акция и брой на ежедневните и месечните активни потребители - различни от очакванията от инвеститорите.

Докато инвеститорите очакваха около $30,15 милиарда, данните на Facebook показват $27-29 милиарда, съобщи CNBC, цитирайки проучване на Refinitiv сред пазарни анализатори. Според същия източник, печалбата на акция е била $3,67, което е по-малко от очакваните $3,84.

Броят на дневните активни потребители на Facebook възлиза на 1,93 милиарда, по-малко от очакваните 1,95 милиарда. Месечните активни потребители също подминаха очакванията от 2,95 милиарда - те са 2,91 милиарда, според Street Account.

Това е първият тримесечен доклад на компанията, откакто Марк Зукърбърг обяви, че неговият гигант в социалните мрежи ще промени името си на Meta, за да представи по-добре фокуса си върху предстоящото развитие на неговата метавселена и да обхване съществуващите марки Facebook, Instagram и WhatsApp.

От Meta обвиняват за лошия финансов резултат промени в поверителността на Apple и засилената конкуренция. Според изчисления, ефектът от това е загуба на около $200 милиарда от капиталовата оценка на компанията.

Facebook променя името си на Meta

Facebook променя името си на Meta

Това обяви Зукърбърг в социалната мрежа