Комисията за финансов надзор подсети със свое решение българският клон на фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" да изплати дължимите заплати, социално осигуряване и удръжки от възнагражденията на служители, както и дължимите суми на доставчици, експерти и средства за правни услуги.

В решението на КФН, прието на заседание на 31 август т.г., не се посочват дължимите от дружеството суми.

По последна информация от Гаранционния фонд почти 131 хил. шофьори, които са имали задължителна застраховка "Гражданска отговорност" при "Олимпик" са сключили договор с нов застраховател. Общият брой на активните полици при фалиралата компания бе около 195 хил.

Сумите по надплатените премии за неизтеклата част на застрахователните договори подлежат на връщане в рамките на производството по несъстоятелност според законите на Кипър. Клиентите на "Олимпик" ще бъдат уведомени и ще им бъде указан редът и сроковете, в които могат да поискат парите си, припомнят още от Комисията.

Испанският регулатор е спрял дейността на собственика на "Олимпик" още през 2015-а

Испанският регулатор е спрял дейността на собственика на "Олимпик" още през 2015-а

Местните власти се усъмнили в бизнеса му

Удължаване на проверката в "Лев Инс"

По молба на "Захаринова Нексиа" ООД Комисията за финансов надзор удължи до 5 ноември т.г. проверката в друг застраховател - "Лев Инс".

Проверката бе назначена на 30 юни т.г. и цели да установи точния размер на задълженията на застрахователя по всяка претенция, възникнала в резултат на пътнотранспортно произшествие извън територията на България, както и на задълженията в страната.

Миналата седмица изпълнителният директор на компанията Павел Димитров посочи пред bTV, че "Лев Инс" не е изплатила част от претенциите по "Зелена карта" заради съмнения за измами, основно на територията на Румъния и Италия.

В отделно решение КФН иска и повече информация от компанията относно намерението ѝ да започне дейност в Норвегия.